Život i zdravlje

Osvajanje najvećeg vrha Južne Amerike

Bosanskohercegovačka ekspedicija spremna za Aconcagvu

29/01/2019

Po riječima Jelene Simović ekspedicija će trajati 21 dan, a u ovaj veliki izazov kreće preko Beograda, Ciriha, Buenos Airesa te Mendoze u Argentini

Bosanskohercegovački visokogorci i alpinisti Senad Bečković, Jelena Simović i Vuk Soković 30. januara polaze na do sada za njih najzahtijevnije putovanje. Oni će zajedno sa još 20-tak učesnika iz zemalja bivše Jugoslavije biti dio ekspedicije, koja će pokušati pristupiti najvećem vrhu Južne Amerike i generalno Južne hemisfere, Aconagvi 6.992 m i tako postati jedni od malobrojnih Bosanaca koji su u tome uspjeli.

Po riječima Jelene Simović ekspedicija će trajati 21 dan, a u ovaj veliki izazov kreće preko Beograda, Ciriha, Buenos Airesa te Mendoze u Argentini.

– Bazni kamp je smješten na visini od 4.200 m i u njemu ćemo boraviti nekoliko dana, odakle krećemo na tzv. jurišne kampove, čekajući pogodno vrijeme za završni uspon. Najzahtijevniji dio na Aconcagvi i zbog čega je brutalna, jeste jako mali procenat kisika, 60 posto manji nego na nivou mora, te isto tako nizak atmosferaki pritisak, 40 posto – rekla je dvadesettrogodišnja Jelena Simović.

Vuk Soković se do sada popeo između ostalog i na Denali na visini 6.190 m, koji se smatra najhladnijom planinom na svijetu, pa se nada da će mu bar po tom pitanju na Aconcagvi biti lakše, ali ono što ga čini jako opreznim jeste niži atmosferski pritisak, jako mala količina kisika i velika visina na koju ide prvi put.

– Za ovakve planine i izazove nikad se ne možete dovoljno spremiti, nekada su mnogo važnija ranija iskustva i osjećaj koji imate kada dođete. Naravno, vremenski uslovi su ipak najbitniji, ako niste miljenik sreće možete se zbog naglih promjena vratiti ispod samog cilja. Ali život je ipak najveći vrh i ako ga sačuvate na planinu se možda opet možete vratiti, naravno ako sakupiti dovoljno novca jer su ove ekspedicije preskupe – rekao je Soković.

Senad Bečković kazao ja da se bh. ekspedicija skoro pet mjeseci priprema za ovaj izazov, te da su svjesni njegove težine i zahtjevnosti.

– Prvi dio priprema odnosio se na podizanje bazne kondicije na viši nivo, kao i vježbe snage. Uz ove pripreme redovno smo vozili i trenirali na biciklima, trčali trail do vrha Trebevića i Bjelašnice. A onda dolazi specifični dio treninga, na kojima smo radili simulacije onoga što nas čeka tamo. Pristup do baznog kampa Plaza de Mulas na 4.200 m je dugotrajno hodanje, pa aklimatizacije i završni uspon u tih 15 dana “otkucat” će blizu 200 kilometara. Sve ovo je odlučila propratiti i snimiti film o nama državna televizija BHRT, koja je medijski pokrovitelj ekspedicije – kazao je Bečković.

Navodi da je pored priprema, takođe jako zahtjevno bilo osigurati i materijalno-finansijski segment.

– Ovakve ekspedicije su izuzetno skupe, i pojedinac ih vrlo teško može priuštiti sebi, ali zato su tu društveno odgovorne kompanije pa i državne institucije koje su nam pomogle i kojima zahvaljujemo na punoj podršci – kazao je Bečković.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.