Irma i Denis

Bračni par iz Viteza izrađuje slike od kamenčića: Unikatna djela krase domove širom BiH i inostranstva

20200926_2_44538156_58425817_Web

Dužina izrade slike zavisi od motiva i dimenzija slike

Mladi bračni par iz Viteza Irma i Denis Plivčić bavi se izradom slika od kamenčića i oslikavanjem raznih predmeta i zidova, a mnogi njihovi radovi krase zidove kuća, stanova i ureda širom Bosne i Hercegovine, pa i šire, jer narudžbe stižu i iz inostranstva.

Irma je po zanimanju inženjer hemijske tehnologije, a Denis je diplomirani ekonomista. Ipak, kako su oboje odvijek imali umjetničku dušu, željeli su svoj talent predstaviti i drugim ljudima.

Pošto je trenutno nezaposlena, Irma se više posvetila izradi radova i njihovoj promociji na društvenim mrežama.

”Sve je krenulo od Denisovog oslikavanja zidova, tako je i nastao profil Denis Dekoracija zidova na kom objavljujemo naše radove. Zatim je počeo oslikavati kamenčiće, a nakon toga kamenčiće smo počeli oslikavati i slagati u slike. Nakon nekoliko objavljenih radova na našem Facebook profilu dobili smo mnogo pozitivinih komentara, a uskoro su uslijedile i narudžbe. To nam je bio motiv da još više radimo i smišljamo nove ideje. Većinu slika osmislimo sami, a u tome nam pomažu i naši kupci”, kazala je Plivčić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Dodala je kako mnogi kupci imaju svoje ideje o slikama, odnosno daju smjernice prema onome što su zamislili.

Osim slika od kamenčića bračni par Plivčić bavi se i oslikavanjem predmeta od MDF-a, keramike i zidova.

”Motivi su raznovrsni, slike koje radimo služe kao pokloni za vjenčanja, rođendane, godišnjice, diplomiranje, kao zahvalnice, kao pokloni porodici, prijateljima i kolegama. Dakle nastojimo da sve želje kupaca prenesemo na sliku. Slike su uglavnom vesele i raznobojne, a kao motiv i inspiracija su nam poslužili boje i nošnja Afrike i to smo pretočili u slike sa likovima djevojaka koje nose šarene turbane od kamenčića. Slike sa ovim motivom su jako tražene”, pojašnjava Irma.

Proces izrade slike može trajati po nekoliko sati, a nekada i više dana, što zavisi od motiva, ali i napora ovih umjetnika da i najsitnijem detalju posvete mnogo pažnje i truda.

Izrada jedne slike prije svega počinje od ideje, a nakon toga slijedi priprema kamenčića (prikupljanje, pranje, sušenje, bojenje, oslikavanje) te podloge koju oslikavaju.

Nakon toga lijepe kamenčiće na podlogu, a potom slijedi lakiranje vodootpornim lakom i na kraju sliku uokvire u okvir po želji kupca. Dužina izrade slike zavisi od motiva i dimenzija slike.

”Slike se uglavnom rade po narudžbi, a nekada uradimo slike koje sami osmislimo i one se uglavnom prodaju brzo. Pored izrade slika i oslikavanja raznih predmeta radimo i albume za slike, vješalice i magnete“, kazala je Plivčić.

Dodala je kako je njima ovo hobi i sve rade od kuće, a zbog nedostatka prostora i mogućnosti da izlože svoje radove nemaju mnogo dostupnih radova, već je potrebno vršiti narudžbe.

”Mi smo svakako prezadovoljni reakcijama na naše radove i svakako pozitivno iznenađeni prodajom slika“, zaključila je Irma koja je dodala kako su njihove kreacije dostupne i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.