Britanci dobili nove upute kako piti alkohol

alkohol

Britanci trebaju manje piti jer alkohol povećava rizik od karcinoma i drugih bolesti, naveli su glavni medicinski savjetnici britanske vlade u novim smjernicama za konzumaciju alkohola, prvim nakon 20 godina, za koje su kritičari rekli da nepotrebno šire paniku.

U smjernicama se navodi da ne bi trebalo piti više od 14 jedinica alkohola tjedno, što iznosi šest pinti piva (jedna britanska pinta je 568 ml) ili sedam čaša vina, kako bi se smanjio rizik od obolijevanja u pokušaju da se smanji broj smrti prouzročenih alkoholom. Po prijašnjim smjernicama, izdanim 1995., bila je preporučena 21 jedinica za muškarce i 14 za žene.

Redovno ispijanje bilo koje količine alkohola nosi rizik, ali ako muškarci i žene ograniče konzumaciju na najviše 14 jedinica tjedno, rizik od bolesti poput karcinoma i bolesti jetre ostaje nizak, izjavila je Sally Davies, glavna medicinska savjetnica za Englesku. Alkohol je jedan od najvećih britanskih zdravstvenih problema i odgovoran je za 1,2 milijuna hospitalizacija 2012. Povezan je s rizikom od oštećenja jetre, karcinoma, moždanog udara i bolesti srca.

Nove vladine smjernice također preporučuju trudnicama da uopće ne piju alkohol, dok su u prijašnjim smjernicama bile dopuštene male količine. Međutim, kritičari tvrde da je konzumacija alkohola u Britanijiu padu. Ljudi zaslužuju dobiti poštene i točne zdravstvene savjete od glavnog medicinskog savjetnika, a ne paniku, izjavio je Christopher Snowdon s Instituta za ekonomske poslove.