ublažavanje mjera

Britanci nakon nekoliko mjeseci ponovo mogu u pubove, prodavnice, teretane…

pub

Pooštrene mjere u Engleskoj su na snazi od početka januara ove godine

Stanovnici Engleske od danas će nakon nekoliko mjeseci ponovo moći posjećivati prodavnice, restorane, pubove, frizerske salone, teretane i druge usluge koje se ne smatraju osnovnim, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kao što je i prošle sedmice najavio britanski premijer Boris Johnson, njegova zemlja od danas prelazi na drugu fazu ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa.

Pooštrene mjere u Engleskoj su na snazi od početka januara ove godine, a slično je i u drugim dijelovima Velike Britanije, koja je od početka pandemije COVID-19 jedna od najpogođenijih zemalja u Evropi sa 127.000 smrtnih slučajeva.

Premijer Boris Johnson i epidemiolozi su ipak pozvali na oprez, istakavši kako je i dalje veliki broj nevakcinisanih te da bi nepoštivanje pravila socijalne distance i ostalih mjera ovog ljeta moglo dovesti do novog porasta broja zaraženih.

Služenje hrane i pića unutar restorana neće biti moguće bar do 17. maja, dok će pozorišta, bioskopi, noćni klubovi i većina drugih mjesta ostati zatvorena do daljnjeg.

Broj novozaraženih, hospitalizovanih, kao i smrtnih slučajeva opao je zahvaljujući zaključavanju i masovnom programu vakcinacije prema kojem je dosad jednom dozom imunizovano više od 60 posto odraslog stanovništva.

Kako prenosi BBC, u nedjelju je u toj zemlji zabilježeno svega sedam smrtnih slučajeva prouzrokovanih koronavirusom, što je najmanji broj od 14. septembra 2020. godine. U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.730 novih slučajeva zaraze.