Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanci razmišljaju o uvođenju “poreza na demenciju”

demencija

U Velikoj Britaniji se razmatra uvođenje takozvanog poreza na demenciju prema kojem bi penzioneri morali da izdvoje više sredstava i doprinesu troškovima liječenja.

Prema zamisli torijevaca, starije osobe morale bi da plaćaju njegu za sebe ako imaju ukupno više od 100.000 funti u ušteđevini i imovini.

Prema ovom prijedlogu Konzervativne partije, penzioneri će morati da prodaju svoje kuće da bi to platili.

Ako žele da zadrže kuću, isplata se može stopirati do perioda nakon njihove smrti, kada će ta vrijednost biti izuzeta od njihove imovine.

Trenutno, starija lica koja posjeduju imovinu, uključujući svoju kuću, čija vrijednost prelazi 23.250 funti, moraju djelimično da plaćaju njegu koju primaju, podsjeća “Daily Express”.

Ako starija osoba ima demenciju i potrebna joj je kućna njega, ali ne mora da bude smještena u dom, ona neće morati da prodaje svoju imovinu.

Reforme su nazvane “porez na demenciju” jer osobe sa ovim stanjem koje žive u svojoj kući moraće da plaćaju, dok osobe koje su u bolnici i boluju od raka neće.

Demencija je trenutno glavni uzrok smrti u Britaniji. Prema sadašnjim procjenama, do 2040. godine od posljedica demencije će u Engleskoj i Velsu umrijeti 219.409 ljudi.

Demencija je skup simptoma koji mogu da uključuju gubitak pamćenja, teškoće pri rješavanju problema i u razmišljanju, kao i promjene ponašanja, odnosno raspoloženja ili temperamenta.

Demencija se ne može izliječiti i za nju ne postoji efikasan tretman.