"Sotrovimab"

Britanska kompanija tvrdi da ima lijek protiv “omikron” varijante korona virusa

Kapaciteti covid odjela karlovačke bolnice popunjeni, na respir
18.03.2021., Karlovac - Na covid odjelu Opce bolnice Karlovac popunjeni su svi kapaciteti, a na respiratoru je sedam pacijenata. Medicinsko osoblje, lijecnici i sestre svakodnevno brinu od sve vecem broju oboljelih od koronavirusa koji su na respiratoru ili visokoprotocnom kisiku. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prošle sedmice još jedan set podataka koji je prikupljen tokom pretkliničkog testiranja pokazao da je Sotrovimab učinkovit u borbi protiv ključnih mutacija omikron varijante koronavirusa

Britanska farmaceutska kompanija GSK rekla je u utorak da njena terapija za liječenje covida-19 koja se temelji na antitijelima, a koju je osmislila s američkom kompanijom Vir Biotechnology (VIR), učinkovita protiv svih mutacija omikron varijante koronavirusa SARS-CoV-2, javlja Reuters.

GSK je rekao da podaci iz rane faze studije koja još nije recenzirana i objavljena pokazuju da je njen lijek Sotrovimab djelotvoran u borbi protiv svih 37 dosad poznatih mutacija na proteinu šiljastih izdanaka.

Prošle sedmice još jedan set podataka koji je prikupljen tokom pretkliničkog testiranja pokazao da je Sotrovimab učinkovit u borbi protiv ključnih mutacija omikron varijante koronavirusa.

Sotrovimab je dizajniran tako da se zakači za virusov protein šiljastih izdanaka, no otkriveno je da omikron ima neobično mnogo mutacija na tom proteinu.

– Ovi pretklinički podaci pokazuju da će naše monoklonsko antitijelo potencijalno biti uspješno u borbi protiv najnovije varijante koronavirusa, varijante omikron, ali i svih drugih varijanti koje je do sada identificirala Svjetska zdravstvena organizacija – rekao je direktor za nauku u GSK-u Hal Barron.

Monoklonsko antitijelo vrsta je proteina, odnosno antitijela koje je dizajnirano za prepoznavanje i pričvršćivanje na određenu strukturu – primjerice protein šiljka koronavirusa SARS-CoV-2. Monoklonska antitijela najbolje djeluju kada se daju u ranoj fazi infekcije.

GSK i VIR su bili razvijali tzv. pseudoviruse koji sadržavaju sve ključne mutacije koje su do sada uočene na koronavirusu i u laboratoriju su testirali njihovu reakciju na Sotrovimab.