Život i zdravlje

Britanski naučnici pronašli lijek za karcinom kostiju!

19/07/2015

Britanski naučnici su pronašli lijek koji uništava stanice karcinoma kostiju i multipli mijeloma koristeći imunološki sistem, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ovo je početak ere liječenja karcinoma kostiju” , kazao je profesor Graham Jackson.

On je istakao kako će korištenjem ovog lijeka pacijentima biti ublaženi bolovi i da će moći duže živjeti. Dodaje kako će smanjenjem kemoterapije poboljšati i povećati kvalitet života.

[pull_quote_right]Tumori plazma stanica (plazmacitomi) su najčešći u zdjeličnim kostima, kičmi, rebrima i lubanji[/pull_quote_right]

Članak o ovom naučnom dostignuću objavljen je i u naučnom listu “New England Journal Of Medicine”.

Multipli mijelom je rak plazma stanica pri kojem se klon nenormalnih plazma stanica umnožava, stvara tumore u koštanoj srži i proizvodi veliku količinu nenormalnih antitijela koja se nakupljaju u krvi ili mokraći.

U SAD na multipli mijelom otpada oko 1 postosvih oblika raka, a svake se godine dijagnosticira 12.500 novih slučajeva. Taj ne tako česti rak zahvata podjednako muškarce i žene. Uzrok mu je još uvijek nepoznat.

Tumori plazma stanica (plazmacitomi) su najčešći u zdjeličnim kostima, kičmi, rebrima i lubanji. Ponekad se razviju u područjima koja nisu kosti, naročito u plućima i reproduktivnim organima.

Nenormalne plazma stanice gotovo uvijek proizvode veliku količinu nenormalnih antitijela, a proizvodnja normalnih antitijela je smanjena. Kao posljedica toga je da ljudi sa multiplim mijelomom su posebno osjetljivi za infekcije. Trećina pacijenata nakon oboljenja živi još deset godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.