Život i zdravlje

Andrew Pollard

Britanski naučnik tvrdi: Imunitet krda više nije mogućnost

11/08/2021

Trenutna cjepiva su vrlo učinkovita u prevenciji težih oblika bolesti i smrti od covida, ali u potpunosti ne zaustavljaju mogućnost od zaraze

Postizanje imuniteta krda nije mogućnost s trenutnom delta varijantom korone, izjavio je šef odjela za cjepivo na Oxfordu Andrew Pollard.

“Činjenica da cjepiva nisu zaustavila širenje virusa znači da je mogućnost dostizanja praga za stvaranje imuniteta krda bio samo mit”, dodao je.

Dodao je da činjenica da cjepiva nisu zaustavila širenje korone znači da nije dostignut prag za stvaranje imuniteta krda.

“Problem s ovim virusom je što to nisu ospice. Ako je 95 posto ljudi cijepljeno protiv ospica, virus se ne može prenijeti u populaciji”, rekao je Pollard.

“Cijepljeni će se i dalje zaraziti deltom, a to znači da će svako ko još nije cijepljen kad-tad doći u kontakt s virusom. Zasad nemamo ništa što bi u potpunosti zaustavilo širenje virusa”, dodao je.

Trenutna cjepiva su vrlo učinkovita u prevenciji težih oblika bolesti i smrti od covida, ali u potpunosti ne zaustavljaju mogućnost od zaraze.

Sve se češće u posljednje vrijeme spominje i docjepljivanje. Pollard otkriva kada bi se to moglo dogoditi.

“Ako se poveća broj hospitalizacija, onda će to biti vrijeme za docjepljivanje ili u fazi nakon te u kojoj će se povećati broj umrlih među onima koji su cijepljeni. A tome zasad ne svjedočimo. Nema razloga za paniku u ovom trenutku”, dodao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.