Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

unicef

Broj siromašne djece porastao za četiri miliona zbog rata u Ukrajini i globalne inflacije

djeca ukrajina tw

Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju Afshan Khan upozorila je da ekonomske posljedice rata imaju razoran uticaj na djecu

Rat u Ukrajini i rastuća inflacija u svijetu gurnuli su još četiri miliona djece širom istočne Evrope i centralne Azije u siromaštvo. To je porast od 19 posto od 2021. godine i pokazuje da djeca podnose najteži teret sukoba, objavio je UNICEF.

Studija je obuhvatila podatke iz 22 zemlje u regiji. Uticaj rata bio je posebno težak za djecu u Rusiji i Ukrajini.

U Rusiji dodatnih 2.8 miliona djece živi u domaćinstivima ispod granice siromaštva, u Ukrajini je to dodatnih pola miliona djece, a slijedi je Rumunija s dodatnih 110.000 djece, navodi se u studiji, prenosi AP.

Prije prvog rođendana moglo bi umrijeti dodatnih 4.500 djece, upozorio je UNICEF.

Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju Afshan Khan upozorila je da ekonomske posljedice rata imaju razoran uticaj na djecu.

– Ako sada ne podržimo tu djecu i porodice, nagli porast dječjeg siromaštva gotovo će sigurno rezultirati izgubljenim životima, propuštenim obrazovanjem i izgubljenom budućnosti – upozorila je ona.

Svako treće dijete rođeno i odgajano u siromaštvu proživjet će i svoju odraslu dob u siromaštvu, što će dovesti do međugeneracijskog ciklusa poteškoća i siromaštva, dodaje se u studiji.

– Moramo zaštititi i proširiti socijalnu podršku za ranjive porodice prije nego što se situacija pogorša – rekla je Khan.