Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Broj trudnica ovisnih o opijatima se učetverostručio u Sjedinjenim Državama

trudnica

Broj trudnica ovisnih o opijatima se učetverostručio u Sjedinjenim Državama u posljednjih 15 godina, prema službenim statistikama objavljenim u četvrtak koje potvrđuju opseg krize javnog zdravstva u zemlji.

Izvještaj američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva veliki porast trudnica ovisnica u 28 država u periodu između 1999. i 2014. godine. Stopa žena ovisnica je s 1,5 na 1.000 u 1999. godini porasla na 6,5 u 2014. godini.

Vermont je imao najveću stopu nataliteta povezanog s opijatskom ovisnošću. U 2014. godini gotovo 49 porođaja na 1000 žena , te Zapadna Virginia u kojoj su 32 trudnice ovisnice na 1.000 žena.

Podaci ističu razorni učinak krize koje droga ima na porodice diljem Sjedinjenih Država, uključujući i najmlađe, komentirao je direktor CDC-a Robert Redfiled, prenose američki mediji.

Opioidna ovisnost tokom trudnoće uzrok je niza problema za majke i njihove bebe, uključujući smrt majke, mrtvorođenče i sindrom neonatalne apstinencije (NAS) zbog koje novorođenčad pate od simptoma povlačenja.