Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sa 118 godina i 73 dana

Časna sestra Andre je sada najstarija osoba na svijetu

New Project (12)

Na pitanje koja je tajna dugovječnosti, najstarija osoba na svijetu rekla je novinarima da svaki dan popije čašu vina i da je čokolada njena “skrivena tajna”

Sestra André, francuska časna sestra, više nije samo najstarija osoba u Europi, već i u svijetu. Sa 118 godina i 73 dana, nakon smrti Kane Tanake iz Japana, Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je u ponedjeljak njenu titulu najstarije osobe na svijetu.

Rođena 11. februara 1904., Lucille Randon brinula se o djeci kao guvernanta, a časna sestra postala je tokom Drugog svjetskog rata. Punih 28 godina brinula je o siročadi u bolnici u Vichyju.

Preživjela je pandemiju španske gripe 1918., a sada postala i službeno najstarija osoba na svijetu koja je preživjela covid-19. Virusom se zarazila 2021., a za Guardian je rekla da “nije ni shvatala da ga ima”. Već 12 godina živi u staračkom domu u Toulonu, na jugu Francuske. Na vrhuncu pandemije vrijeme je provodila isključivo u svojoj sobi, iako joj je samoća teško padala.

Primila je pismo pape Franje i novoizabranog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je 18. predsjednik na vlasti tokom njenog života.

Na pitanje koja je tajna dugovječnosti, najstarija osoba na svijetu rekla je novinarima da svaki dan popije čašu vina i da je čokolada njena “skrivena tajna”.

Najstarija osoba ikada zabilježena također je bila Francuskinja po imenu Jeanne Louise Calment koja je doživjela 122 godine i 164 dana. Ona je također tvrdila da čokolada i ljubav prema vinu igraju veliku ulogu u dugovječnosti.

Podaci prikupljeni prije pandemije, 2019. godine pokazali su da je očekivani životni vijek u Francuskoj bio 85.3 godine za žene i 79.4 godine za muškarce, što ga svrstava među najdulje u svijetu.

CNN je izvijestio da je sestra André svoju titulu nazvala “tužnom čašću” rekavši: “Osjećam da bi mi bilo bolje na nebu, ali dobri Gospodin me još ne želi.”