Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Central Park u New Yorku godišnje posjeti oko 25 miliona ljudi

central park new york2

Central Park, koji se nalazi u samom centru Manhattana, često posjećuju i strani turisti čiju pažnju posebno privlače kočije i biciklističke ture

Central Park u New Yorku je jedno od mjesta koje stanovnici tog grada najčešće posjećuju tokom vikenda, javlja Anadolu Agency (AA).

Pošto je jesen gotovo već na izmaku, stanovnici New Yorka iskoristili su prelijepo sunčano vrijeme da s porodicom i prijateljima borave u prirodi družeći se ili baveći sportom.

Central Park, koji se nalazi u samom centru Manhattana, često posjećuju i strani turisti čiju pažnju posebno privlače kočije i biciklističke ture.


U Central Park dođe oko 25 miliona posjetitelja godišnje, zbog čega je najposjećeniji gradski park u Americi.

Izgradnja parka je počela 1859. godine, a završila se 1873. Površina parka je oko 3,4 kvadratna kilometra. Central park je dugačak 4 kilometra između 59 ulice i 110 ulice, a širok 0,8 kilometara između Pete avenije i Central Park Zapada.


Park sadrži nekoliko prirodnih jezera i ribnjaka, širokih staza za šetnju, jahačku stazu, dva klizališta (od kojih je jedno plivački bazen tokom ljeta), zoološki vrt, stakleni vrt, rezervat za životinje, veliku površinu sa drvećem i brojne druge sadržaje.