Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Česi ne odustaju od ljetovanja na Jadranu, predlažu turističke koridore

hrvatska jadran more

Prema mišljenju Čeha, Hrvatska je idealna za otvaranje turističkog koridora, prvenstveno zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji

Udruga čeških turističkih agencija predlaže stvaranje posebnih zračnih i cestovnih koridora za zdrave turiste koji ne bi morali u 14-dnevni samoizolaciju, piše u četvrtak Jutarnji list.

Godinama su im Hrvati predbacivali što na Jadranu navodno dovoljno ne troše i ne rezerviraju luksuzni smještaj, no Česi im ništa od toga nisu zamjerili, navodi zagrebački dnevnik.

Dapače, moguće je da će turističku sezonu u Hrvatskoj spašavati upravo posjetitelji iz “Bohemie” čije putničke udruge posljednjih dana marljivo rade na modelu koji bi im i ove godine omogućio da ljetuju na Jadranu.

Glavni inicijator je udruga turoperatera Češke koja je češkoj Vladi ovih dana poslala zanimljiv dopis.

U njemu se predlaže da država Česima koji ishode zdravstvene potvrde u kojima stoji da nisu bolesni od covida-19 dopusti putovanje u destinacije s niskim stopama pandemije, a prve na popisu našle su se Hrvatska i Slovenija.

S odabranim zemljama, predlažu Česi, potom treba sklopiti posebne ugovore te stvoriti zračne ili cestovne koridore namijenjene za putovanje isključivo zdravih turista koji po dolasku u destinaciju, jednako kao i prilikom povrata kući, ne bi morali odraditi 14-dnevnu samoizolaciju.

Prema mišljenju Čeha, Hrvatska je idealna za otvaranje turističkog koridora, prvenstveno zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji pa je u prilogu prikazanom na češkoj televiziji objašnjeno kako je broj oboljelih u Hrvatskoj za četiri puta niži nego u Češkoj, a broj umrlih u vrijeme prikazivanja priloga iznosi je tek petinu češke stope, navodi Jutarnji list.