Česta konzumacija ribe smanjuje rizik za depresiju

riba-serv123

Česta konzumacija ribe je u istraživanju provedenom u Kini povezana s do 17 posto manjim rizikom za depresiju, prenose mediji.

Znanstvenici sa sveučilišta u Qingdau dodaju kako se dobiveni nalazi odnose na Evropljane.

Po njihovim riječima, riba obiluje hranjivim tvarima, uključujući omega-3 masne kiseline, visokokvalitetne proteine, vitamine i minerale koji su već povezivani sa smanjenjem rizika za depresiju.

Najznačajniji čimbenik bi mogle biti omega-3 masne kiseline koje mogu utjecati na funkciju neurotransmitera poput dopamina ili serotonina.

Procjenjuje se kako depresija pogađa 350 miliona ljudi u svijetu.
Nalazi kineskih naučnika se temelje na podacima prikupljenima za potrebe 26 ranijih studija provedenih uz učešće 150.000 ispitanika.

Uočena veza između česte konzumacije ribe i manjeg rizika za depresiju je bila izraženija kod muškaraca.