Svi ih pravimo

Četiri greške zbog kojih vaš čaj nije toliko zdrav

caj

Iako je čaj sam po sebi zdrav, ako ne pazite šta dodajete u njega, on vrlo lako može postati nezdrav

Nema sumnje da je čaj vrlo zdrav napitak. Zapravo, brojne su zdravstvene prednosti redovnog ispijanja crnog, pa čak i zelenog, ali i mnogih drugih vrsta čajeva.

Čini se da šoljica čaja može učiniti čuda za vaše tijelo. Međutim, iako je pijenje čaja samo po sebi zdravo, ako ne pazite šta dodajete u njega, on vrlo lako može postati nezdrav.

1. Dodajete previše šećera

Bilo da se radi o kašičici šećera ili dodatku vašeg omiljenog meda, šećer je šećer. Dodavanje malo šećera u čaj kratkoročno vam neće naštetiti. Međutim, ako dodate previše slatkih dodataka, čaj može vrlo brzo postati nezdrav. Najbolji način za uživanje u čaju je pijenje običnog čaja bez ikakvih dodataka.

2. Pretjerujete s vještačkim zaslađivačima

Što je s vještačkim zaslađivačima? Ako i dalje žudite za nečim slatkim u čaju, ali ne želite da dodajete suvišne kalorije, čini se da je dobra opcija upotreba alternativnih zaslađivača koji ne sadrže kalorije.

Ali, da li je to sigurno? Iako su se vještački zaslađivači pažljivo proučavali tokom godina, istraživači još uvijek nisu uspjeli da utvrde vezu između vještačkih zaslađivača i bilo koje vrste zdravstvenih rizika. Zato FDA preporučuje da i dalje ograničite količinu takvih zaslađivača.

3. Dodajete mlijeko

Iako dodavanje malo mlijeka u čaj ne mora nužno da bude loša navika, dobro je biti svijestan dodatnih kalorija koje tako konzumirate.

4. Predugo držite čaj u vodi

U čajevima se takođe nalazi određena doza kofeina. Prosječna količina kofeina koju unesete ispijanjem čaja kreće se od 20 do 40 miligrama (u poređenju sa šoljicom kafe koja sadrži oko 100 miligrama).

Međutim, ako niste oprezni s time koliko dugo držite čaj u tečnosti prije nego što ga popijete, količina kofeina se može povećati. Naime, što duže ga držite, on će postati tamniji, imaće gorak ukus i povećat će se količina kofeina koju sadrži.