Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje pokazalo

Četiri ključne stvari koje otkrivaju jeste li u riziku za razvoj težeg oblika korone

covid_koronavirus_bolnica_medicinari_pacijenti_ilustracija

Ovo su četiri ključne stvari koje mogu značiti da ćete oboliti od teškog oblika korone

Tokom istraživanja naučnici su došli do zaključka da četiri uslova otkrivaju da li je neko u riziku za razvoj težeg oblika korone.

Portal Yahoo je objavio rezultate istraživanja, te donosi četiri pomenuta uslova koja vas izlažu mogućnosti razvoja težeg oblika covida-19.

1. Genetski ste predisponirani

Jedna nedavna studija na 2200 pacijenata s teškim oblikom covida, koja još nije recenzirana, otkrila je da su određene uobičajene genske inačice povezane s najtežim slučajevima koronavirusa. Ovo istraživanje potvrđuje uključenost regije kromosoma 3 našeg DNK-a i tvrdi da “jedna kopija varijante povezane s bolešću više nego udvostručuje šanse da zaražena osoba razvije ozbiljan covida-19”.

2. Imate nisku razinu hormona

Kako su istraživači posljednjih mjeseci naučili više o simptomima koronavirusa, otkrili su vezu između niske razine hormona i težeg oblika covida. Pacijenti s niskim sadržajem estrogena ili testosterona pokazali su seksualne i reproduktivne simptome, uključujući promjene u menstrualnom ciklusu kod žena pozitivnih na covid i erektilnu disfunkciju u muškaraca pozitivnih na covid, piše Yahoo.

3. Imate nedostatak vitamina D

Studije su pokazale da nedostatak vitamina D može povećati rizik od covida-a za 80 posto. “Nekoliko je studija otkrilo da pacijenti s nedostatkom vitamina D imaju lošiji ishod kod covida-19”, kaže Len Horovitz, pulmolog iz bolnice Lenox Hill u New Yorku, za WebMD. “To nije iznenađujuće jer se čini da vitamin D povoljno utječe na imunološki sustav i zacjeljivanje rana”, dodaje.

4. Poodmakla dob ili kronične bolesti

Naravno, najčešći čimbenici rizika za razvoj težeg oblika covida su poodmakla dob i prisutnost kroničnih bolesti. To uključuje bolesti krvožilnog sustava, dijabetes, rak, kronične bubrežne bolesti, pretilost i kronične plućne bolesti. Više od bilo kojih drugih čimbenika, dob i druge bolesti mogu pomoći u predviđanju hoće li pacijent imati blaži oblik covida -19 ili će razviti teži oblik bolesti, prenosi N1.