Četiri načina kako pomjeranje sata može uticati na vaš život

spavanje

Ljetno računanje vremena noćas završava, što znači da ćemo prelaskom na zimsko vrijeme ovoga vikenda uhvatiti sad vremena sna više. Ali, iako to uopće ne zvuči loše samo po sebi, hoće li tih 60 minuta doista blagotvorno djelovati na vaš organizam?

Naučnici su otkrili da pomicanje sata doista može utjecati na čovjekovo zdravlje i to na različite načine.

1. Povećava se rizik od stradavanja u saobraćajnim nesrećama

Istraživanje provedeno na Texas A&M Universityju pokazalo je da u prvoj sedmici nakon prelaska na zimsko računanje vremena broj saobraćajnih nesreća raste za 7 posto, a broj nesreća koje se događaju u jutarnjim satima je u porastu za čak 14 posto.

2. Smanjuje se mogućnost da ćete doživjeti srčani udar

Istraživanje provedeno 2014. godine na više od 42 hilajde osoba pokazala je pad broja srčanih udara od 21 posto u sedmici nakon pomicanja sata. Zanimljivo, rizik od iste bolesti raste za 24 posto kod prelaska na ljetno računanje vremena.

3. Moglo bi vam se popraviti raspoloženje

Iako su kratki zimski dani povezani sa porastom broja oboljelih od depresije, naučnici tvrde da je izloženost prvim jutarnjim zrakama sunca najbolje što se može dogoditi za vaše raspoloženje. Pomicanje sata većini će omogućiti da zoru dočekaju na nogama i natjerati ih na izlaganje jutarnjem suncu.

4. Kvaliteta sna mogla bi vam se srozati

Uprkos činjenici da biste u noći sa subote na nedjelju trebali dobiti sat vremena odmora više, istraživanja pokazuju da većina ljudi, svjesni promjene, idu na spavanje kasnije, a “unutarnji sat” ih potom budi po “starom” vremenu. Obično je potrebno neko vrijeme za prilagođavanje, a ovaj efekt najgore pogađa jutarnje tipove osoba.