Četiri najranija pokazatelja trudnoće

trudnoca10

Izostanak menstruacije često se smatra prvim znakom trudnoće. Međutim, ako je žena u skladu sa svojim tijelom, ona može primetiti znakove trudnoće već sedam dana od začeća. Ti suptilni znakovi često se pogrešno tumače te pripisuju predmenstrualnom sindromu.

Prema Klinici Mayo, ženska tjelesna bazalna temperatura malo poraste tokom ovulacije. No, ako vaša temperatura ostane povišena i nakon datuma kada je trebao biti početak vašeg sljedećeg menstrualnog ciklusa, vjerovatno ste trudni. Ali, u nekim slučajevima, promena bazalne temperature može iznositi samo desetinu stepena, pa se radi toga preporučuje mjerenje temperature u isto vrijeme svaki dan.

[yuzo_related]

Mrlja krvi koja je produkt implantacije javlja se šest do 12 dana nakon začeća, kada se embrion “ukopa” u zid materice. U nekim slučajevima, implantacijsko krvarenje pogrešno se smatra menstruacijom jer se javlja u otprilike isto vrijeme kao i redovno mjesečno krvarenje. Implantacijsko krvarenje je obično svetlije boje i nije obilno poput menstruacijskog krvarenja.

U Američkom udruženju za trudnoću tvrde kako se sedam dana nakon začeća javlja oticanje i osjetljivost grudi. Pored toga, nekim ženama mogu potamneti bradavice. U većini slučajeva, grudi su “pune” i “teške”.

Umor je simptom trudnoće koji se obično pojavi u roku od sedam dana nakon začeća. Važno je utvrditi da li je umor uzrokovan nekim drugim uzročnicima, poput bolesti ili stresa, pre nego što zaključite da ste umorni jer ste trudni.