Četiri vrste povrća koje je puno zdravije kada je skuhano

skuhano

Trend prehrane sirovom hranom sve je popularniji, ali ipak dobro je znati i kako iskoristiti svaku namirnicu na najbolji način.

Mnogi nutricionisti kažu kako nema granica kada je povrće u pitanju – možete ga jesti u bilo koje doba dana bez straha od debljanja, te kako uz pomoć pažljivog kombiniranja namirnica možete liječiti mnoge boljke poput malaksalosti, manjka željeza, slabe kose, lošeg izgleda kože…

Neko povrće najzdravije je jesti sirovo, ali ove četiri vrste su zdravije kada su skuhane.

1. Špinat

Špinat je pun kalcija, željeza i magnezija, i često se koristi sirov. Ipak, kad ga skuhate količina kalcija se utrostručava!

2. Kelj

Kuhani kelj lakše je jesti, ali je i zdraviji. Pun je vlakana i kad ga skuhamo ima još veću moć snižavanja holesterola u krvi.

3. Mrkve

Vjerovali ili ne, mrkvu je bolje jesti kuhanu jer je u sirovom obliku teško razgradiva. Kuhanjem se povećava se i nivo super zdravog beta-karotena i folne kiseline, koja je vrlo važna trudnicama.

4. Paradajz

Paradajz je zdrav i sirov, ali kad se skuha, povećava se nivo likopena. Ovaj snažni antioksidans smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, i odličan je borac protiv visokog pritiska i nekih vrsta rakova. Sos od paradjza zapravo je vrlo zdrava stvar!