Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIDE majstor

Četrnaestogodišnji Sanjin Čulum: Želim postati prvi tuzlanski velemajstor

sanjin-culum (3)

Titula FIDE majstora je prva u nizu  kojom se okitio

Na nedavnom Međunarodnom šahovskom turniru u Konjicu 14-godišnji Sanjin Čulum, član Šahovskog kluba Sloboda iz Tuzle, postao je najmlađi FIDE majstor u historiji tuzlanskog i drugi najmlađi u historiji bosanskohercegovačkog šaha.

Od devete godine mladi Tuzlak, učenik 8. razreda Osnovne škole “Brčanska Malta”, usavršava znanje u šahu, ali uporedo trenira i košarku u Omladinskom košarkaškom klubu Sloboda iz Tuzle. Zna, govori on, da njegovi vršnjaci obožavaju videoigrice, ali ga je šah privukao zbog svoje kreativnosti.

– Smisao za logiku –

„Za razliku, recimo, od Minecrafta, šah ima mnoge koristi, pogotovo za dječiji uzrast. Umjesto takvih videoigara, šah uči djecu da razmišljaju svojevrsno, da razvijaju smisao za logiku i kada bi djeca ulagala vremena u bilo koji sport, a ne samo šah, onoliko koliko danas ulažu u videoigrice, mislim da bi cjelokupno društvo bilo bolje“, kaže na početku razgovora najmlađi FIDE majstor u historiji Tuzle.

Osam godina trenira košarku, a pet godina šah. Njegovo interesovanje za drevnu igru se povećalo nakon jedne partije s ocem.

„Moje interesovanje za šah počelo je kada me je otac u prvoj partiji pobijedio. Ja sam se naljutio na njega, jer ne volim da gubim. Shvatio sam da za šah nisu bitne godine i da ga mogu pobijediti. I još više sam se zainteresovao kada sam počeo napredovati i vidio da mogu postati bolji u šahu“, kaže on.

Titula FIDE majstora je prva u nizu  kojom se okitio. Kaže da je do titule došao nakon mnogo uloženog truda i rada jer, ističe on, mnogi ljudi cijeli život igraju šah a nikada ne steknu ni jedno zvanje. Nakon FIDE majstora želi postati međunarodni majstor, pa….

„Lično mi mnogo znači, prije svega, zato što mi daje dalji povod da ganjam svoj finalni cilj, a to je da postanem prvi tuzlanski velemajstor“, kaže ambiciozni Sanjin Čulum.

I dalje mu je škola glavna preokupacija, a preostalo vrijeme provodi uz šah i košarku. Šahovski trening se ogleda u analiziranju pozicija, taktici, otklanjanju slabosti u igri…

– Višesatni treninzi –

„Pa, dnevno na šah ulažem otprilike dva do tri sata, a kada se spremam za turnire zna biti i šest do osam sati“.

Pozvao je sve svoje vršnjake da se uključe u bilo koje sportske aktivnosti, jer će na taj način biti bolji ljudi.

„Pretežno pozivam vršnjake da se bave šahom zato što šah uči djecu osnove o porazu i pobjedi, onda u šahu ti povlačiš svoje poteze i niko ne utiče na tebe, nema vanjskih uticaja, tako da snosiš posljedice svojih djela i što se može primijeniti na svakodnevni život“, zaključuje Sanjin Čulum, FIDE majstor iz Tuzle.