Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

top 10

CNN-ova lista: Ovo je 10 najboljih jela na planeti

jelo susi (1)

Sudeći prema listi koju je napravio CNN, najbolje jelo svijeta je Curry Massaman

“Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani”, rekao je George Bernard Shaw. Sudeći po broju fantastičnih jela koja postoje, bio je u pravu. No, koja su najukusnija? I na kojim destinacijama se poslužuju?

Sudeći prema listi koju je napravio CNN, najbolje jelo svijeta je Curry Massaman, koji se poslužuje na Tajlandu. Pogledajte CNN-ovu listu Top 10 najboljih jela na planeti.

1. Curry Massaman, Tajland


“Kralj curryja” ima sve što curry treba imati: dobro je začinjen, pikantan je i sladak, s notom kokosa. Na Tajlandu se prodaje na svakom uglu, a čak i paketići umaka iz supermarketa obično jelo mogu pretvoriti u poslasticu.

2. Pizza Napoletana, Italija


Najbolja pizza bila je, i još je uvijek, ona uz Napulja, u pripremi koje insistiraju na visokokvalitetnim sastojcima. Morska sol, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svježe rajčice, maslinovo ulje, bosiljak (u marinari čak nema ni sira) – napravili su hranu koju malo ko pravi ispravno, ali većina i dalje u njoj uživa.

3. Čokolada, Meksiko


Maje su je pili, Lasse Hallström napravio je film o njoj, a mi ostali osjećamo grižnju savjesti kad je pojedemo previše.

4. Sushi, Japan


Tradicionalno japansko jelo koje je postalo i globalna fast food senzacija.

5. Pekinška patka


Tajna je u sirupu. Polako pečena u pećnici, hrskava i prelivena glazurom maltoznog sirupa, a poslužuje se s palačinkama, lukom i umakom hoisin od soje, češnjaka i čilija ili u slatkom umaku od graha.

6. Hamburger, Njemačka


Kad nešto ima toliko dobar okus da ljudi troše 20 milijardi dolara godišnje samo u jednom lancu brze prehrane posvećenom njima, onda znate da mora biti na ovoj listi. McDonald's, naravno, ne nudi najbolje burgere na tržištu, no u tome je i poenta – ni ne mora.

7. Penang assam laksa, Malezija


Začinjeno kiselkasti temeljac od ribe s nudlima, čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom – jedno je od najpopularnijih jela u Maleziji.

8. Tom yun goong, Tajland


Škampi, gljive, rajčice, limunska trava, lišće kaffir limete i galangal, obično s puno kokosova mlijeka i vrhnja, sastojci su specifične tajlandske juhe koja sadrži sve okuse: kiselo, slano, ljuto i slatko. Ono što je možda najbolje je da jelo uopće nije skupo.

9. Sladoled, globalno


Treba li što dodati?

10. Pileća muamba, Gabon


Piletina, ljuti čili, češnjak, rajčice, sol, biber i bamija s puno, puno maslaca glavni su sastojci ovog posebnog jela, koje se u zapadnoj inačici priprema s maslacom.