zahvaljujući Starom mostu

CNN uvrstio Mostar među 15 najljepših manjih gradova u Evropi

Sarajevo: Najavljeno snažno nevrijeme u BiH
05.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na online meteoroloskom servisu Severe Weather Europe objavljeno je upozorenje na snazno nevrijeme na podrucju Bosne i Hercegovine i ostatka Balkana. U Sarajevu od jutarnjih sati pada kisa uz jak vjetar.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Na ovoj listi na kojoj je predstavljeno 15 manjih evropskih gradova su se osim Mostara iz naše regije našli i Korčula u Hrvatskoj, te Piran u Sloveniji

Mostar se našao  na CNN-ovoj listi najljepših manjih gradova u Evropi, a kako je navedeno u opisu, za ovo je najviše zaslužan Stari most.

U opisu se navodi da se Stari Most u Mostaru, koji su izgradili Osmanlije u 16. stoljeću, dugo smatrao “jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.”

“Visoko preko rijeke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalni stanovnici skaču s mosta”, navodi CNN, te dodaje da je to danas i mjesto gdje se održava Red Bull Cliff Diving prvenstvo.

“Most je srušen u novembru 1993. godine od strane hrvatskih snaga tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet za one koji putuju iz Dubrovnika, preko granice u Hrvatskoj”, navodi se.

Na ovoj listi na kojoj je predstavljeno 15 manjih evropskih gradova su se osim Mostara iz naše regije našli i Korčula u Hrvatskoj, te Piran u Sloveniji.

Također su se na listi našli gradovi Reine u Norveškoj, Regencos u Španiji, Tarnov u Poljskoj, Kenmare u Irskoj, Giethoorn u Holandiji, Guinmaraes u Portugalu, Roscoff u Francuskoj, Anghiari u Italiji, Nafplio u Grčkoj, Mazara del Vallo u Siciliji, Covelly u Ujedinjenom Kraljevstvu i Dinkelsbuhl u Njemačkoj, prenosi N1.