Istraživanje

COVID-19 povećava rizik od depresije i demencije

Ove pojave naučnici povezuju sa stresom i virusom koji ima direktan uticaj na mozak

Osobe kojima je u prethodnih šest mjeseci dijagnostikovana bolest COVID-19 imaju veću šansu da razviju stanja poput depresije, demencije, psihoze ili da dožive moždani udar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trećina zaraženih koronavirusom razvila je psihološki ili neurološki poremećaj, objavili su britanski naučnici, prenosi BBC.

Najveću opasnost od navedenih psiholoških oboljena imale su osobe koje su bile na bolničkom liječenju.

Ove pojave naučnici povezuju sa stresom i virusom koji ima direktan uticaj na mozak.

Britanski naučnici pregledali su elektroničke medicinske kartone više od pola miliona pacijenata u Sjedinjenim Američkim Državama i njihove šanse da razviju jedno od 14 uobičajenih psiholoških ili neuroloških stanja su poput: krvarenja u mozgu, moždanog udara, Parkinsonove bolesti, Guillain-Barré-ovog sindroma, demencije, psihoze, poremećaja raspoloženja, anksioznog poremećaja.

Anksioznost i poremećaji raspoloženja bile su najčešća dijagnoza među onima koji su bili zaraženi koronavirusom.

Pojave poput moždanog udara i demencije vjerovatnije su posljedica biološkog uticaja samog virusa ili uopšte tjelesne reakcije na infekciju, navode naučnici.

Studija je bila promatračka, tako da istraživači nisu mogli zaključiti da li je COVID-19 prouzrokovao neku od dijagnoza jer bi, kako su istakli, neke osobe imale bi moždani udar ili depresiju bez obzira na zarazu.