Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugradili mu implantat

Čovjek s paralizom prohodao nakon 10 godina: “Mogu raditi ono što želim”

Foto: Screenshot/YouTube

Oskam je rekao da može hodati najmanje 100 metara, ovisno o danu, te stajati bez držanja nekoliko minuta

Novo istraživanje otkriva kako je medicinski uređaj pomogao jednom čovjeku s paralizom da ponovno prirodno hoda, više od desetljeća nakon ozljede. Dr. Grégoire Courtine i njegovi kolege sa švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Lausannei razvili su i ugradili “sučelje mozak-kičma” koje stvara izravnu neurološku vezu između mozga i leđne moždine.

Implantati u mozgu prate namjere kretanja koje se bežično prenose u procesorsku jedinicu koju osoba nosi poput ruksaka. Namjere se prevode u naredbe koje procesorska jedinica šalje natrag kroz drugi implantat za stimulaciju mišića, prenosi CNN.

“Vjerovao sam da je moguće”

Nalazi istraživanja, objavljeni u srijedu u časopisu Nature, ocrtavaju uspješne rezultate za jednog sudionika studije iz Nizozemske. Gert-Jan Oskam, 40, ostao je paraliziran nakon nesreće na motoru u Kini prije više od deset godina. Noge su mu bile oštećene, kao i ruke i tijelo.

“Želja mi je bila ponovno hodati i vjerovao sam da je to moguće. Probao sam mnogo stvari prije, a sada moram ponovno naučiti hodati normalno, prirodno, jer tako sustav funkcionira”, rekao je Oskam na brifingu s novinarima ove sedmice.

Oskam je rekao da može hodati najmanje 100 metara, ovisno o danu, te stajati bez držanja nekoliko minuta. Rekao je da mu je to korisno u svakodnevnom životu, kao kad je nedavno htio nešto obojiti, ali mu nije imao ko pomoći, pa je ustao i sam to učinio.

“Sada mogu jednostavno raditi ono što želim”

Prethodna istraživanja pokazala su da ciljani električni impulsi mogu stimulirati područja nogu potrebna za hodanje. Ali ova nova tehnologija omogućuje glatkije pokrete i bolje prilagodbe promjenjivom terenu jer ponovno povezuje dvije regije središnjeg nervnog sistema koje su bile prekinute zbog ozljede leđne moždine, tvrde istraživači.

Oskamu su prethodno bili ugrađeni uređaji za stimulaciju, ali je morao napraviti pokret da bi pokrenuo stimulaciju.

“Sada mogu jednostavno raditi ono što želim, a kada odlučim napraviti korak, stimulacija će se javiti”, rekao je Oskam, prenosi Index.

Courtine kaže da je ova stimulacija drugačija jer Oskam ima “potpunu kontrolu nad parametrom stimulacije, što znači da može stati, hodati, penjati se stepenicama”.

Nakon ugradnje uređaja brzo su uspostavljeni neurološki komunikacijski kanali. Oskam je poduzimao korake nakon samo jednog dana treninga. I veza je ostala pouzdana više od godinu dana, uključujući vrijeme koje je Oskam proveo kod kuće. Samostalno hodanje uz pomoć “digitalnog mosta” također mu je pomoglo da povrati dovoljno snage da napravi neke korake čak i kada je isključen.

Istraživači optimistični

Oskam je bio prvi sudionik u testiranju, ali istraživači su optimistični prema budućim mogućnostima. Ovo istraživanje potvrđuje mogućnost ponovnog stvaranja neurološke veze između mozga i leđne moždine, i to brze veze. Proširenje opsega te veze također bi moglo pomoći ljudima koji imaju paralizu ruku i šaka ili koji su imali moždani udar. Ali znanstvenici žele smanjiti veličinu sustava kako bi bio mobilniji.

“Koncept digitalnog mosta između mozga i leđne moždine nagovještava novu eru u liječenju motoričkih nedostataka uzrokovanih neurološkim poremećajima”, napisali su švicarski istraživači.