Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za javno zdravlje

Crna Gora: Epidemija hepatitisa A, nakon Herceg Novog, i u Kotoru

institut za javno zdravlje crna gora

Obično je potrebno nekoliko sedmica da bi se utvrdilo da li je inficirana osoba dio epidemije ili sporadičan slučaj, navode iz Instituta.

Epidemija žutice – hepatitisa A proglašena je u Kotoru, nakon Herceg Novog, a slučajevi zaraze bilježe se i u Budvi, Nikšiću i Podgorici, potvrdio je Institut za javno zdravlje Crne Gore, prenosi BHRT.

Iz Instituta su potvrdili da je prvi sporadičan slučaj prijavljen 21. jula, a do 4. oktobra registrovano je 27 zaraženih, i to 18 iz Herceg Novog, četiri iz Kotora, po dvije iz Budve i Nikšića i jedna iz Podgorice.

U Instituta tvrde da je pravi broj oboljelih u epidemiji vjerovatno veći od prijavljenog broja jer se neki ljudi oporave bez medicinske njege i ne testiraju se na hepatitis A.

Obično je potrebno nekoliko sedmica da bi se utvrdilo da li je inficirana osoba dio epidemije ili sporadičan slučaj, navode iz Instituta.

Prva informacija o epidemiji u Herceg Novom pojavila se u drugoj polovini septembra, a Institut zvanično do sada nije obavijestio javnost o tome da je tokom ljeta bilo zabilježenih slučajeva žutice u primorskim opštinama.

Oboljenje hepatitis A predstavlja zapaljenje jetre čiji je uzrok istoimeni virus. Prema podacima Instituta, simptomi su zamor, malaksalost, glavobolja i povišena tjelesna temperatura, a pored toga javlja se i gubitak apetita, mučnina, nagon na povraćanje.

Iz Instituta tvrde da su infekcije hepatitisom A u Crnoj Gori stalno prisutne, ali u umjerenom intenzitetu, dok se na svakih šest do 10 godina registruju epidemije ovog oboljenja.