Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnogorac mora plaćati alimentaciju tuđoj djeci

cekovic

Uprkos testu očinstva koji je pokazao da Slavko Ceković iz Podgorice nije otac dvoje djece koje je godinama izdržavao, pravosuđe je stalo na stranu majke – odbijen je njegov zahtjev za osporavanje očinstva i potvrđena obaveza plaćanja alimentacije.

Ovakvu odluku Viši sud u Podgorici je obrazložio navodima da je Cekovićev zahtjev zastario te da je mogućnost za osporavanjem očinstva za djecu od osam odnosno šest godina imao do njihove pete godine. DNK analiza kojom je potvrđeno da on nije otac maloljetnih I.C. i I.C. za sud nije bila od važnosti.

[pull_quote_left]U presudi Osnovnog suda u Podgorica se navodi da je Ceković dužan da plaća alimentaciju za djecu od šest odnosno osam godina starosti, od kraja 2011. godine odnosno od razvoda sa J.C.[/pull_quote_left]

“Kako sam ja mogao znati do njihove pete godine da oni nisu moja djeca? Nalaz DNK analize koji na to ukazuje za sud je nebitna, oni se samo pozivaju na tu odredbu zakona koja kaže da sam to mogao tražiti do pete godine života djeteta… Prema mojim saznanjima, ta granica nigde u evropskim zemljama nije toliko niska već je uvijek riječ o roku od 10 godina. Šta bi bilo da je jedno dijete mlađe od pet godina u odnosu na njega bih mogao osporavati očinstvo, a u odnosu na drugo ne”, zapitao se Ceković.

Prema njegovim riječima, godinama je djeci pružao mnogo više od 150 eura mjesečno koliko iznosi alimentacija na koju ga je sud kasnije obavezao. Plaćao je kako tvrdi, garderobu, hranu i stan u kojem su djeca živjela sa majkom. Međutim, tek kada je posumnjao u očinstvo i započeo postupak njegovog osporavanja, majka maloljetne djece J.C. je inicirala postupak za naplatu alimentacije.

“Tek sada, kada je vidjela da sam uložio tužbu kojoj želim da prekinem alimentaciju jer sam došao do DNK rezultata kojima je ustanovljeno da djeca nisu moja, ona je podnijela tužbu navodeći da ja nisam plaćao izdržavanje djece, što nije tačno. Sjetila se nakon nekoliko godina da pokrene postupak za naplatu alimentacije. Da ih nisam izdržavao, sigurno bi to i ranije učinila”, kazao je sagovornik Dnevnih novina.

U presudi Osnovnog suda u Podgorica se navodi da je Ceković dužan da plaća alimentaciju za djecu od šest odnosno osam godina starosti, od kraja 2011. godine odnosno od razvoda sa J.C.