Dobro je znati

Crvena, ružičasta, smeđa… Šta znače različite boje krvi za vrijeme menstruacije?

menstruacije
Foto: Pexels
Ilustracija

Kako bismo bolje upoznali svoje tijelo i naučili razlikovati šta je normalno, a šta ne, jedna od stavki o kojoj je dobro informirati se jest i boja menstruacije.

Sigurno ste se nekad zapitali što znače različite nijanse crvene boje, zašto je vaša krv nekad smeđa i slično. Razumijevanje menstrualnog ciklusa pomoći će vam u brizi za vaše zdravlje, piše Dnevnik.hr.

Za početak bitno je znati da je uobičajeno da menstrualna krv nije u svakom trenutku iste boje. No sve vezano za menstruaciju, od dužine ciklusa do tekstura i boja koje vidite, može ukazivati na važne činjenice vezane za vaše zdravlje. Zato u nastavku donosimo objašnjenja koja se kriju iza svih nijansi menstruacije.

Svijetlo/jarko crvena

Menstruacija mnogima započinje jarkocrvenim krvarenjem. To znači da je krv svježa i da je protok brz. Može ostati takva tokom cijele menstruacije, ali može i potamnjeti kada se protok krvi uspori.

Takva krv obično je normalna, ali ako krvarite previše, ako morate često mijenjati tampone ili uloške, ako imate velike krvne ugruške, dobro je o tome porazgovarati s ljekarom kako bi se potencijalno provjerio uzrok prejakog krvarenja.

Tamnocrvena

Tamnocrvenu krv možda ćete ugledati nakon buđenja ili nakon što ste neko vrijeme ležali. Tamnija boja najčešće jednostavno znači to da je krv neko vrijeme provela u maternici, ali nije oksidirala do tačke da postane smeđa. Tamnocrvena krv često je povezana s krajem normalnog menstrualnog ciklusa jer se protok usporava.

Ružičasta

Krv može biti ružičaste boje na početku ili na kraju menstruacije, a ta svjetlija nijansa vjerovatno ukazuje na to da se krv pomiješala s cervikalnom tekućinom, koja je razrijedila njenu nijansu. Ružičasta krv najčešće nije razlog za zabrinutost, a ponekad može ukazivati na nizak nivo estrogena.

Smeđa

Smeđa krv povezana je s početkom ili krajem menstruacije. Ako je protok spor, krvi može trebati duže vrijeme da izađe iz vašeg tijela, a kada duže ostane u maternici, često postane smeđa. Može se raditi i o zaostatku od prethodne menstruacije.

Tamnosmeđa krv na samom kraju menstruacije prilično je tipična pojava.

Štaviše, krv može postati toliko tamna da izgleda gotovo crno. Iako će vas crna krv potencijalno uznemiriti, ona obično nije razlog za brigu. Obično se radi o krvi kojoj je trebalo duže vrijeme da napusti maternicu. Izgledom može podsjećati na talog kafe.

Narandžasta

Ovdje se ponavlja ista stvar kao s ružičastom bojom. Kada se krv pomiješa s cervikalnom tekućinom, može izgledati i narandžasto.

Siva

Sivi ili prljavobijeli iscjedak obično je razlog za javljanje ljekaru. Ta nijansa obično ukazuje na to da se sprema infekcija poput bakterijske vaginoze.

Je li normalno da se boja krvi razlikuje na početku i na kraju menstruacije?

Kako smo već i napisali, apsolutno da. Normalno je da se boja menstrualne krvi mijenja od početka do kraja mjesečnice. Možete čak imati različite boje iz mjeseca u mjesec i u različitim životnim periodima.

U većini slučajeva boja krvi koja varira od svjetlocrvene do smeđe povezana je s vremenom koje je krv provela u maternici.

Naravno, ne znači da je svaka promjena u boji normalna. Ako se počnu događati promjene na koje niste naviknuti, pogotovo ako se događaju u kombinaciji s nekim drugim simptomima, obratite se svom ljekaru.

Šta ako je menstruacija vodenasta ili puna ugrušaka?

Osim boje, i tekstura krvi može se mijenjati tokom menstruacije, piše Healthline. Tako ugrušci ne moraju nužno biti razlog za zabrinutost. Ipak, ako su preveliki ili ako ih prati obilno krvarenje, javite se ljekaru.

Vodenasta krv najčešće je nova krv koja brzo teče iz maternice.

Kada se javiti ljekaru?

Ako vaša menstruacija traje duže od sedam dana, ako obilno krvarite, ako morate mijenjati uložak ili tampon svaki sat, javite se ljekaru kako biste isključili određena medicinska stanja.

Ostali su razlozi za odlazak ljekaru:

nepravilni ciklusi koji se drastično mijenjaju iz mjeseca u mjesec
ciklusi kraći od 24 ili duži od 38 dana
izostanak menstruacije duži od tri mjeseca
neuobičajena bol ili drugi neobični simptomi koji prate krvarenje
krvarenje između menstruacija
prošli ste kroz menopauzu i ponovno počeli krvariti.

Naravno, u slučaju trudnoće s ljekarom razgovarajte o krvarenju bilo koje vrste.