Život i zdravlje

slučajevi iz belgije i portugala

Da li je moguće se istovremeno zaraziti sa dva soja virusa? Stručnjaci su ponudili odgovor

11/07/2021

Naučnici razvijaju novu vakcinu koja će biti efektivnija s novim inačicama virusa, a ista će se moći koristiti i kao pojačanje za već primljenu vakcinu

Moguće je biti zaražen dvjema varijantama Covida istovremeno, upozoravaju stručnjaci, a prenosi BBC.

Naime, 90-godišnjakinja se zarazila alfa i beta sojem. Umrla je u martu 2021. u Belgiji te nije bila vakcinisana.

Ljekari sumnjaju da su je zarazile dvije različite osobe. Vjeruje se kako je ovo prvi takav slučaj (alfa i beta soj) koji je dokumentovan te, iako su ovakve pojave rijetke, dvostruke zaraze se događaju.

O njenom slučaju raspravljaće se na ovogodišnjem Evropskom kongresu za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti.

“Obje su varijante u to vrijeme kružile Belgijom pa je vjerovatno da je gospođa bila zaražena iz dva različita izvora. Nažalost, ne znamo kako se konkretno zarazila. Živjela je sama te je imala pomagače koji su se za nju brinuli. Teško je reći je li dvostruka infekcija imala ulogu u brzom pogoršanju stanja pacijentice”, rekla je doctor nauke Anne Wankeerberghen iz bolnice OLV u belgijskom Aalstu. U januaru ove godine brazilski naučnici su otkrili kako su dvije osobe istovremeno zaražene sa dva soja, od kojih je jedan bio gama soj, prenosi Index.

U međuvremenu su portugalski naučnici kod 17-godišnjaka otkrili drugi soj virusa korona dok se još uvijek oporavljao od zaraze prvim.

Virusi se neprestano razvijaju mutiranjem dok se repliciraju i tako nastaju novi sojevi.

Naučnici razvijaju novu vakcinu koja će biti efektivnija s novim inačicama virusa, a ista će se moći koristiti i kao pojačanje za već primljenu vakcinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.