Zdravlje

Da li se trebate brinuti zbog ugriza komarca

komarac-1

Postoji nekoliko štetnih infekcija koje nosi komarac

Komarci su mali leteći insekti. Neki od njih su bezopasni, međutim, određeni nose opasne bolesti. Samo komarci ženke ujedaju ljude. Krv služi kao izvor proteina za njihova jaja. Mužjaci ne jedu krv.

Ugrizi komaraca uzrokuju mnogobrojne zdravstvene rizike, te milione smrti širom svijeta. Malarija, jedna od čestih bolesti, poznata po komarcima, je ubila oko 438.000 osoba na globalnom nivou u 2015. godini.

Simptomi ugriza komarca se pojavljuju kratko nakon ugriza. Crvena, okrugla izbočina sa tačkom u sredini koju prati osjećaj svraba je uobičajeni simptom. Ostali znakovi ujeda komarca uključuju :

– Tamne tačke nalik na modrice

– Naticanje ili crvenilo

– Mali mjehurići na području kvržica.

Mnogobrojne kvržice su česte. One upućuju da je komarac probio kožu na više lokacija.

Djeca i osobe sa slabim imunitetom mogu iskusiti dodatne simptome, kao što je osip, natečene žlijezde, i temperaturu. Generalno, simptomi postaju manje ozbiljniji ako su u pitanju višestruki ujedi. Razlog tome je jer se tijelo prilagođava ugrizima.

U rijeđim slučajevima, ujed komarca može izazvati anafilaktički šok koji zahtjeva hitnu intervenciju.

Postoji nekoliko štetnih infekcija koje komarac nosi i može prenijeti, kao što su :

Malarija – Paraziti uzrokuju bolest uništavanjem crvenih krvnih ćelija. Da bi se liječila malarija, rana dijagnoza je bitna.

Virus zapadnog Nila – Većina osoba s ovim virusom ne pokazuje simptome, iako se mogu razviti temperatura i simptomi slični gripi.

Zika virus – Ovo je generalno blago stanje koje uzrokuje groznicu, bol u zglobovima i osip. Bolest može dovesti do kongenitalnih anomalija.

Žuta groznica – Ovaj virus uzrokuje upale u mozgu i kičmenoj moždini. Simptomi uključuju groznicu i suho grlo.

Tjelesna temperatura, pokreti i tjelesni mirisi kao što su znoj i laktična kiselina, igraju ulogu u privlačenju komaraca.