Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački ljekar ima odgovor

Da li su pušači podložniji zarazi koronavirusa?

pusenje korona

Dobro je poznato da je pušenje nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od koronavirusa, Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti i načelnik pulmologije u Univerzitetskoj bolnici Regensburg u Nemačkoj, odgovara potvrdno

Stručnjaci kao najvažniji korak zaštite od koronavirusa preporučuju pranje ruku i održavanje odstojanja s drugim osobama od najmanje jednog metra. Međutim, napominju da bi za pušače važan korak u zaštiti protiv koronavirusa mogao biti i prestanak pušenja.

Dobro je poznato da je pušenje nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od koronavirusa, Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti i načelnik pulmologije u Univerzitetskoj bolnici Regensburg u Nemačkoj, odgovara potvrdno.

Ipak, malo je relevantnih podataka koji bi potvrdili ovu procjenu.

– Za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. Međutim, pušači su općenito u većoj opasnosti od zaraze virusnim infekcijama – rekao je Pfeifer stranim medijima.

Dodao je da pušenje smanjuje prirodnu odbranu sistema organa za disanje, zbog čega ga virus lakše napada.

– To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada, ali još nema dokaza kada je riječ konkretno o koronavirusu – dodao je Pfeifer.

Podaci iz Vuhana, kineskog grada, koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća kod pušača.

Pretpostavka je, dakle, da je upravo dugogodišnje pušenje jedan od faktora koji doprinosi smrtnosti od koronavirusa.

Podsjećamo, najvažnije mjere opreza koje stručnjaci preporučuju su da se ne diraju oči, nos i usta prljavim rukama. Također, treba se udaljiti od osoba koje kišu ili kašlju te često prati (i dobro) ruke s vodom i sapunom najmanje 20 sekundi.