Život i zdravlje

Detoksikacija

Da, moguće je: Kako da očistite pluća i potpuno ih podmladite

22/07/2019

Vježbe disanja jedan su od najboljih načina čišćenja pluća. Ne govorimo o običnom “dubokom” disanju – potrebno je puno više od toga da bi se pluća dobro očistila

Četiri su osnovne metode kojima možete očistiti pluća: vježbe disanja, inhalacija eteričnim uljima, promjena načina prehrane i biljaka koje pomažu u uklanjanju katrana te otrovnih tvari iz pluća.

Vježbe disanja

Vježbe disanja jedan su od najboljih načina čišćenja pluća. Ne govorimo o običnom “dubokom” disanju – potrebno je puno više od toga da bi se pluća dobro očistila.

Sljedeća vježba temeljito će vam očistiti pluća, posebno ako je radite ujutro po čistom i svježem zraku, osigurat ćete odličan početak dana.

Zauzmite stojeći položaj. Budite opušteni. Držite ruke sa strane i noge malo razdvojene.Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos.

Udahnite kroz nos i polako izdahnite kroz usta, sve dok više ne možete izdahnuti. Ali, ne zaustavljajte se, jer jedan dio zraka uvijek ostaje u plućima i ne izmjenjuje se, dok dišemo.Sada natjerajte svoju dijafragmu da izdahne sav taj zrak iz pluća – nekoliko puta izdahnite “ha … ha… ha…” kroz usta – sve dok ne osjetite da u plućima više nema zraka. U tom trenutku ćete osjetiti kako se vaš trbuh uvukao unutra.

Kroz nos, polako udahnite svježi, čisti zrak u prazna pluća.

Napunite pluća zrakom do kraja, a zatim zadržite dah pet sekundi, polako brojeći 1…2…3…4…

U ovom trenutku, kisik je napunio vaša pluća i svaku stanicu tijela!

Ponovite vježbu onoliko puta koliko mislite da je dovoljno. Osim što pročišćava pluća, ova vježba ima i drugu dobrobit – vaš će trbuh s vremenom postati čvrst i ravan.

Inhalacije eteričnim uljima

Dva do tri puta sedmično radite inhalacije eteričnim uljima eukaliptusa, paprena metvica, ružmarina ili majčine dušice. To će vam pomoći da brzo očistite pluća od toksina i viška sluzi.

Za takvu inhalaciju nije potrebno kupovati poseban uređaj. Jednostavno zagrijte veliki lonac s vodom i u njega dodajte nekoliko kapi prirodnih eteričnih ulja. Udisanje tople pare s eteričnim uljima je ugodno i opuštajuće i odmah će olakšati probleme s disanjem. Može se koristiti ne samo za detoksikaciju pluća, nego i kod gripe, prehlade, bronhitisa, laringitisa i drugih respiratornih tegoba.

Korekcija prehrane

Poput svih drugih vrsta čišćenja organizma, čišćenje pluća uključuje korekciju prehrane. Zdrava prehrana je bitna, jer pokreće prirodne mehanizme čišćenja tijela i jača imunitet. Tijekom čišćenja preporučuje se da unosite više vode, voća i povrća.

Namirnice koje pridonose zdravlju pluća

Čili – ljuta hrana poput čilija pomaže u razgradnji viška sluzi u plućima i općenito u organizmu. Upravo zbog toga, kada jedete ljutu hranu, možete osjetiti kako vam odmah počne curiti nos. Na isti način ljuta hrana djeluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući našem organizmu da ih lakše eliminira.

Voda – Obična voda je najbolje sredstvo za čišćenje organizma! Pokušajte ne unositi gazirane sokove, kavu ili alkohol. Dobra hidracija ključna je za zdravlje i ubrzava proces čišćenja od toksina.

Luk – ova univerzalna biljka bogata je mnogim važnim nutrijentima. Sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući rak i infekcije pluća, pomaže u razgradnji sluzi i izbacivanju toksina iz organizma.

Potočarka – Mnogi alternativni doktori smatraju je nezaobilaznom u procesu čišćenja pluća. Od nje se pravi jednostavna i ukusna juha, koja efikasno čisti pluća od toksina.

Detoksikacija na biljnoj bazi

Biljke, koje pomažu u uklanjanju katrana, toksina i viška sluzi jesu:

Đumbir je moćno sredstvo za detoksikaciju pluća. Možete ga konzumirati na više načina.Divizma – čaj od divizme donosi olakšanje osobama čija su pluća začepljena toksinima i katranom, što je uobičajena situacija kod pušača. Budite pažljivi da dobro procijedite čaj – malene dlačice na lišću divizme mogu imati iritirajući učinak, ako ih progutate.

Medvjeđe grožđe (uva ursi) i podbjel – nakon prestanka pušenja bitno je očistiti pluća od svih toksina, koji nose potencijalni rizik od raka. Podbjel i uva ursi su vrlo popularne među pušačima, jer omogućuju takvu vrstu detoksikacije. I ne samo to – ove biljke jačaju i njeguju cijeli respiratorni sistem.

Marulja (marrubium vulgare), kopriva, korijen lotusa, fenugreek (piskavica), eukaliptus, goldenseal i paprena metvica, također su vrlo korisni za detoksikaciju pluća.

Šta treba izbjegavati tokom čišćenja pluća?

Izbjegavajte konzumiranje prerađenih namirnica, naročito bijelog brašna i šećera, te mliječnih proizvoda koji potiču stvaranje sluzi u organizmu.

Riješite se stresa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.