Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnažite svoje kosti

Danas je svjetski dan osteoporoze, najčešće bolesti kostiju

bol unsplash (1)

Iako genetika ima veliku ulogu u određivanju zdravlja kostiju, postoje faktori načina života koji mogu pomoći u održavanju ili u nekim slučajevima poboljšati snagu kostiju

Pod sloganom “Osnažite svoje kosti”, u svijetu se danas, kao i svakog 20. oktobra, obilježava Svjetski dan osteoporoze, čime se pokreće kampanja posvećena podizanju globalne svijesti o prevenciji, dijagnostici i liječenju osteoporoze i metaboličke bolesti kostiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osteoporoza, poznata kao tiha epidemija, najčešća je bolest kostiju kod ljudi i predstavlja veliki javnozdravstveni problem u cijelom svijetu jer ona ne boli, nema simptoma koji bi ukazivali na njezino postojanje. Obično se ne zna da postoji, dok ne dođe do loma kosti.

Iako genetika ima veliku ulogu u određivanju zdravlja kostiju, postoje faktori načina života koji mogu pomoći u održavanju ili u nekim slučajevima poboljšati snagu kostiju.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u FBiH, u ovom entitetu Bosne i Hercegovine prosječno je registrovano 4.207 slučajeva osteoporoze na godišnjem nivou. Samo u 2020. godini su bile 3.922 zabilježene dijagnoze, sa omjerom obolijevanja: na jednog muškarca obole 2,3 žene.

“Protekle 2020. godine, žene su doživjele šest puta veći porast obolijevanja od osteoporoze tokom 50-59 godine života nego prethodnim godinama života, a vrhunac u periodu 70-79 godine. Istovremeno, muškarci bilježe porast obolijevanja u nešto kasnijoj životnoj dobi, sa 60-64 godine starosti i dosežu vrh obolijevanja sa 65-69. godinom života”, navode iz Zavoda.

Jedan od najvažnijih aktivnosti za rano otkrivanje i spriječavanje osteoporoze je provjera gustoće kostiju. Kosti koje su manje guste lakše se mogu slomiti bilo pri naglom pokretu ili pri manjim padovima.

U svjetskim razmjerima, osteoporoza uzrokuje više od 8,9 miliona preloma godišnje. To znači otprilike jedan osteoporotski prelom svake tri sekunde!

Najmanje 1 od 3 žene i 1 od 5 muškaraca starijih od 50 godina doživjet će prelom zbog slabih kostiju koje utiču na kvalitet života i neozavisnost miliona ljudi.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH podsjećaju da se vježbanje otpora (dizanje utega) smatra jednim od najboljih načina za održavanje jakih kostiju, uz preporučeni unos kalcija i vitamina D.

“Najsigurnija strategija je pored kretanja i vježbanja ne samo snage mišića već i održavanja ravnoteže, osigurati da konzumirate hranu s malo soli, zdrave masti i minimalno prerađene žitarice, voće i povrće. Uvijek se pridržavajte preporučenog dnevnog unosa kalcija i koristite dodatke za održavanje zdravlja kostiju”, savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo u FBiH.