Djevojka iz Novog Sada

Dejana je rođena bez gornjih ekstremiteta: Bog mi je uzeo ruke, ali dao talente

Untitled

U životu je priča ova energična djevojka najbitnija volja ali i dobra organizacija.

Dejana Bačko iz Novog Sada, iako je rođena bez gornjih ekstremiteta, vicešampionka je Evrope i svijeta u paratekvandu, slikarka je, bavi se streličarstvom, studira i sve poslove obavlja sama. Od osnovne škole bila je diskriminisana u društvu, ali to je nije spriječilo da pokaže da njena različitost nije u fizičkim nedostacima, nego u volji za životom.

“U osnovnoj u stvari školi kad su mi se rugali, tad sam dolazila uplakana kući i tražila od mame da mi da njene ruke, a onda mi je ona rekla da bi mi rado dala da može, ali da nastavim dalje, da dignem glavu gore i da idem samo napred. Tako da me ta rečenica vodila i tako da sam sad uspjela u svemu tome”, priča Dejana za portal Dnevnick.com.

Dejanu zovu djevojkom sa krilima, jer za nju ne postoji “ne može”. Dejana slika nogama, a naredni cilj joj je kaže da se pojavi kao učesnica paraolimpijade u Tokiju 2020. godine u streličarstvu.

“Sve samostalno radim, sve nogama radim, tj. lijevom nogom isključivo i oblačim se sama, bukvalno sve radim sama, znam i da kuham, sve, jedino što ne mogu da zakopčam farmerice, to jedino i kosu. Mada, sad mi je kratka kosa. Kao što vi radite rukama, ja to radim nogama, možda malo i više”, ističe Dejana.

U životu je priča ova energična djevojka najbitnija volja ali i dobra organizacija.

“Uvijek sam se pitala zašto je baš mene Bog izabrao, zašto baš ja da sam rođena bez ruku, ali opet dao mi je bar taj neki talenat gdje svijetu pokazujem ono što jesam kroz slikanje, sport, prije svega što sam tako borbena”, kaže Dejana.

Dejana poručuje svima da koriste osmijeh da promijene svijet, a da ne treba niko da dozvoli da svijet promijeni vaš osmijeh.