Život i zdravlje

Riječ stručnjaka

Dermatolozi upozoravaju: Kada ne trebate koristiti sredstva za dezinfekciju

01/08/2020

Ako češete ekceme ili male mjehuriće koji se često stvaraju nakon upotrebe alkoholnog gela, to može dovesti do infekcije

Temperature rastu, a britanski ljekari su izdali hitno upozorenje o korištenju sredstva za dezinfekciju ruku prije izlaganja suncu.

Naime, ljekari s mrežnog servisa Zava UK upozoravaju kako u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagirati sa sunčevom svjetlošću, što može dovesti do bolnih opekotina i plikova.

Govoreći za Mirror Online, dr. Simran Deo objasnila je: “Ako ćete duže vrijeme provesti na suncu, upotreba gela za ruke na bazi alkohola mogla bi naštetiti vašoj koži.”

“Iako uzrok ove reakcije još nije u potpunosti jasan, poznato je da alkoholi i izlaganje suncu mogu pogoršati ekceme”, dodaje.

“Ako češete ekceme ili male mjehuriće koji se često stvaraju nakon upotrebe alkoholnog gela, to može dovesti do infekcije, koja može izgledati poput opekotine, dok područje postaje crveno, vlažno i gornji se sloj kože počinje ljuštiti”, objasnila je.

Prema njoj, kako je redovno pranje ruku ključan način za sprečavanje širenja covida-19, osobe s postojećim kožnim oboljenjima trebale bi pokušati koristiti isključivo sapun i vodu, a ne sredstvo za dezinfekciju ruku.

“Upotreba sapuna i vode ostaje najučinkovitiji način čišćenja ruku nakon kontakta s površinama na kojima je virus, ali to nije uvijek moguće prakticirati ako ste izvan kuće. Do reakcije može doći i ako ne koristite hidratantnu kremu nakon čestog pranja ruku”, dodala je.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.