Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti

Deset namirnica koje jačaju snagu vašeg mozga

bobicasto voce unsplash (1)

Uživajte u šaci orašastih plodova dnevno da poboljšate raspoloženje i misaone procese

Da biste se osjećali dobro, na prvom mjestu vaše prehrambene liste trebale bi se nalaziti cjelovite biljne namirnice. Voće, povrće i žitarice idealne su namirnice za održavanje normalnog zdravlja vašeg tijela i mozga. Dakle, da biste poboljšali svoje pamćenje, isprobajte ovih deset namirnica, piše Prvo zdravlje.

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće puno je antioksidanasa i fitonutrijenata, što pomaže jačanju kognitivnih sposobosti, koordinacije i pamćenja.

2. Lisnato zelje (zeleno povrće)

Nije tajna da je zeleno lisnato povrće, poput špinata i kelja, odlično za vaše zdravlje. Ne samo da pruža podršku imunološkom sistemu i održava zdravlje mozga, ovo povrće je dobar izvor željeza i bogat izvor folata.

3. Orasi

Uživajte u šaci orašastih plodova dnevno da poboljšate raspoloženje i misaone procese. Orasi su savršena užina na poslu.

4. Sjemenke

Sjemenke kao što su lan i chia sadrže antioksidantni vitamin E te omega-3 masne kiseline koje blagotvorno djeluju na zdravlje vašeg mozga. Možete ih posipati po salatama, umiješati u smoothie ili dodati u omiljene žitarice.

5. Nar

Postoji razlog zašto se ovo ukusno voće dodaje zdravim salatama. Nar je prepun moćnih antioksidanasa koji štite vaš mozak i pamćenje.

6. Kupusnjače

Ne dozvolite da vas naziv zbuni! Porodicu kupusnjača čine brokula, karfiol, kupus i prokulice. Ova vrsta povrća bogata je vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u poboljšanju procesa pamćenja.

7. Bijeli luk

Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti koji se nalaze u bijelom luku mogu spriječiti pojavu demencije i Alchajmerove bolesti.

8. Paradajz

Paradajz je bogat izvor likopena. To je pigment koji paradajzu daje crvenu boju, a posjeduje moćna antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji razvoja demencije.

9. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ova namirnica savršen je izbor za svakodnevno kuhanje i preljeve za salatu. Ne samo da je puno dobrih masnoća, već je ovo ulje bogato raznim fitohemikalijama koje pomažu u poboljšanju protoka krvi u mozgu.

10. Integralne žitarice

Cjelovite žitarice su bogate fitonutrijentima i vitaminima B grupe koji su važni za kognitivne procese, a idealan su i dugotrajan izvor energije za održavanje koncentracije tokom dana.