Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset savjeta Bill Gatesa za uspjeh i bogatstvo

bill-gates

Bill Gates, nekada najbogatiji čovjek na svijetu, trenutno, brojka koja se vezuje za Gatesa iznosi čak 76 milijardi, a njegov Microsoft je proizvođač vodećeg brenda u svijetu operativnih sistema. Ako nekoga treba da poslušamo, to je Gates.

Evo njegovih 10 savjeta za uspjeh i bogatstvo.

Počnite što je moguće prije

Bill Gates je imao samo 13 godina kada je počeo da radi s kompjuterima. Kada nešto započnete rano u životu, to vas oblikuje. Ne samo da imate šansu da u tome postanete uspješniji od drugih, već je manje vjerovatno da ćete odustati.

Ako ste imali san i krenuli da radite na njemu kao mlad čovek, bićete imuniji na one koji će vam na tom putu govoriti da nećete uspjeti. A takvih će biti. Kada počnu da vas primjećuju neće vam biti problem da ignorišete zlobnike. Tvrdoglavost je potrebna za uspjeh, a period u kome drugi imaju najveći uticaj na vas jeste upravo period kada ste mladi.

Postanite partner

Gates je veoma rado formirao partnerstva sa uspješnijima od sebe. Nije imao problem da ne bude prvi čovjek firme, jer je u tome vidio priliku da uči od drugih preduzetnika. Takođe je gradio odnose sa onima koji mu mogu pomoći u karijeri ili budućim poduhvatima.

Nećete zarađivati 60 000 dolara godišnje odmah nakon srednje škole

Budimo iskreni − uspjeh bez iskustva ne postoji. Ne treba se zavaravati. Bez obzira na obrazovanje koje steknete, na putu ka vrhu potrebno vam je iskustvo.

Diploma iz poslovne administracije neće vam donijeti titulu CEO-a multinacionalne kompanije. Tu poziciju morate da zaradite. Da li ćete imati hrabrosti da pokrenete svoju firmu, ili ćete raditi marljivo da dođete do vrha u nekoj korporaciji − ostaje na vama.

Postanite što prije svoj gazda

Bill Gates je jako rano postao šef. To ga je stavilo u poziciju da ima potpunu kontrolu sopstvenog uspjeha. „Ako ne gradite svoje snove, neko će vas angažovati da gradite njihove.” To je bio njegov životni moto. Neka postane i vaš.

Ne kukajte zbog grešaka, učite na njima

Da li ima poentu kriviti druge za vaše greške? Koga pokušavate da prevarite? Dakle, prestanite da krivite druge za svoje propuste ili pogrešne odluke i otarasite se osjećaja krivice. Greške su sastavni dio svakog procesa učenja.

Korist od ranih grešaka je ogromna. Znaćete tačno šta treba da uradite ukoliko se situacija iz prošlosti ponovi. A ponoviće se. Jedina je razlika što će ulozi biti veći, pa samim tim i odgovornost.

Budite strastveni i posvećeni

Svaki preduzetnik mora strastveno voljeti ono čime se bavi da bi obezbijedio uspjeh. Najuspješniji pojedinci čine da posao izgleda lako, upravo zato što ga obožavaju. Ako je vaš posao stresan i pretežak za vas, onda se zapitajte da li ste izabrali pravu stvar.

Život je najbolja škola, bolja od bilo kog univerziteta

Bez obzira koliko ste knjiga pročitali i koliko testova položili ništa što naučite na fakultetu ne može da vas pripremi za pravi život. Zato, stičite iskustvo najbrže što možete. „Ako mislite da je vaš nastavnik težak, sačekajte da dobijete šefa”, poučne su riječi Gatesa.

Budite dobri prema štreberima

Danas već čuveni citat „Budite fini prema štreberima. Velike su šanse da ćete na kraju raditi za nekog od njih” se pokazao istinitim. Oni su ti koji će najviše raditi i biti najpametniji na putu ka uspjehu.

Televizija ne daje realnu sliku

Potrebno je da se što prije oslobodite vjerovanja da televizija oslikava realan život i ljude. Gledanje televizije ne samo što je „šarena laža”, već i veliki gubitak vašeg dragocjenog vremena.

Život nije fer

Ma koliko radili, uvijek će postojati šansa da stvari krenu nizbrdo, vrlo često ne vašom krivicom. Koliko god se trudili, ne postoji apsolutna kontrola. Život nije fer, on je igra. Ako se ne trudite da ustanete kada padnete, onda i ne zaslužujete uspjeh. Pobjednici ovo znaju i vraćaju se u igru dok ne pobjede.