Život i zdravlje

Deset savjeta zbog kojih ćete dobiti manji račun za struju

15/12/2015

Dolazi zima, period kada trošimo više struje nego inače, a samim tim nam stižu i veći računi. Međutim, uz pomoć ovih trikova, vaš račun za struju će sasvim sigurno biti manji.

Mijenjanjem navika u kućanstvu možete smanjiti račune za električnu energiju što svakome, a pogotovo penzionerima, može značiti značajnu uštedu u mjesečnom budžetu. Među najvećim potrošačima u domaćinstvu su klima, termoakumulacijska peć, šporet, mašina za veš i mašina za posuđe.

Na klimi možete uštedjeti tako da smanjite temperaturu hlađenja. Na samo jednom nižem stepenu možete uštedjeti oko tri posto struje. Ako veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje. Također, ugasite šporet ili pećnicu nekoliko minuta prije kraja jer će se hrana kuhati ili peći još neko vrijeme dok se uređaj hladi.

Veliki potrošači su i fižider i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost isključiti uređaj, ali uštedjet ćete ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

Struju možete uštedjeti i ako smanjite količinu robe koju peglate iako to ne znači da morate hodati zgužvani.

I, pokušajte odoljeti peglanju peškira, posteljine, kuhinjskih krpa…

Također, zamijenite obične sijalicama štednima ili LED sijalicama jer one troše do 80 posto manje energije i traju oko deset puta duže od običnih.

1. Planirajte

Kad god možete, obroke kuhajte na veliko, za dva, tri dana. Nije ista potrošnja struje ako uključujete šporet svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput sedmično.

2. Isključite iz utičnice

Ne ostavljajte uređaje u “stand by” (na čekanju) funkciji nego ih isključite iz utičnica. Na primjer, TV troši do 24 odsto energije iako je ugašen. Oko šest odsto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje u stand by funkciji.

3. Pazite na temperaturu

Pazite da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena jer će inače puno toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovno morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

4. Frižider na hladno

Stavite frižider na što hladnije mestu u kući. Ove uređaje ne izlažite sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije jer svaki stepen manje smanjuje potrošnju struje i do šest odsto.

5. Veš mašinu priključite na toplu vodu

Ako je moguće, veš mašinu priključite na dovod tople vode, a ne hladne jer najviše struje veš mašina i mašina za pranje sudova potroše upravo na zagrijavanje vode.

6. Pazite na veličinu posuđa

Veličinu posude prilagodite količini hrane koju kuvate. Ako malo hrane stavite u preveliku posudu potrošićete previše energije.

7. Izbjegavajte “stand-by”

Ako je moguće električne uređaje nemojte držati u “stand-by” načinu rada (najčešće crvena lampica) jer se tako potroši i do osam odsto električne energije godišnje.

8. Gasite računare kad ih ne koristite

Kada ne koristite računar obavezno ga ugasite. Ako i mora ostati uklučen, onda bar ugasite monitor jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj.

9. Ne ostavljajte punjače uključene

Neki punjači za mobilne telefone, fotoaparate, računare… nastavljaju da troše električnu energiju i nakon što ih odvojite od uređaja koji ste punili. Zato ih obavezno isključite iz utičnice kad ih ne koristite.

10. Kraće se tuširajte

Vrijeme tuširanja skratite na ispod pet minuta. Izbjegavajte i kupanje u kadi jer tuširanjem ćete trošiti upola manje struje i vode nego kupanjem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.