"Psychology Today"

Deset znakova koji jasno pokazuju da ste “narcis”

NARCISOIDNA (1)

U ljudskoj je prirodi zatvarati oči pred vlastitim greškama i lošem ponašanju

Najčešće nije strašno teško uočiti narcise ili barem prepoznati nekoga ko pokazuje narcisoidne sklonosti. Napokon, riječ je o stvarnom psihološkom poremećaju, koji DSM-5 definira kao “prodorni uzorak grandioznosti, stalnu potrebu za divljenjem drugih ljudi i nedostatak empatije”. Navodno narcisoidni poremećaj osobnosti utiče na oko 1 posto stanovništva, navodi Psychology Today.

Da biste identificirali narcisa među poznanicima, dovoljno je da razmislite o tome koja osoba želi voditi glavnu riječ u svakom razgovoru ili pak koji od prijatelja se nikada ne trudi shvatiti vaše probleme.

No, kako prepoznati jeste li upravo vi narcisoidna osoba? To je već nešto teži zadatak. Uostalom, u ljudskoj je prirodi zatvarati oči pred vlastitim greškama i lošem ponašanju.

Ipak, ovo su obrasci ponašanja koji će otkriti jeste li narcis:

1. Harizmatični ste

Iako se čini kako narcisi imaju potpuno drugačije osobine, “oni mogu biti harizmatični, često prilično pametni, šarmantni i vrlo privlačni”, kaže dr. Sc. Ramani Durvasula, licencirani klinički psiholog.

2. Stalno se trudite biti u centru pažnje

Potreba za pažnjom vjerovatno potiče iz djetinjstva, tvrdi psihoterapeutkinja Kimberly Hershenson.

“Ako je pojedinac pretjerano razmažen ili pretjerano kritiziran, možda se bori s nesigurnošću, niskim samopoštovanjem ili ljubomorom. Da bi se borio protiv tih osjećaja, možda će se pokušati staviti na pijedestal kako bi se osjećao bolje”, objašnjava ona.

3. Ne poznajete granice

Ako ste narcis, jedine granice koje prepoznajete su one vlastite. No, čak i kada shvaćate granice drugih ljudi, najčešće vas nije briga za njih i pravite se kao da ne postoje.

Prema PsychCentralu, narcisi često reagiraju na postavljanje granica optužbama – na primjer, neprestano pitajući “zašto”, umjesto da poštuju želje druge osobe.

“Narcisi također manipuliraju situacijama i krše granice pa povjerenje postaje problem. Komunikacija i povjerenje dvije su najvažnije osobine zdravog odnosa, a s narcisom je to gotovo nemoguće”, kaže Hershenson.

4. Ne slušate

Biti loš slušatelj samo po sebi je loša osobina, ali kad je kombinirate s tendencijom da preuzmete kontrolu nad svim razgovorima, pokazujete ponašanje karakteristično za narcise.

5. Imate potrebu sramotiti druge ljude

Narcisi su vrlo promišljeni pa su njihovi potezi, čak i kada se ne čini tako, vrlo isplanirani i uvježbani. Sramoteći druge ljude čine ih manje vrijednima i tako uzdižu sami sebe.

6. Krivite druge za vlastite neuspjehe

Da budemo iskreni, niko ne voli griješiti i doživjeti neuspjeh, ali narcisi su posebno osjetljivi na ego-modrice. Zapravo, oni se služe tehnikama poput poricanja i prebacivanja krivice te su vrlo vješti u tome da krivnju sa sebe prebace – na vas.

7. Osjećate se superiornije od drugih

Narcisi često smatraju da su na neki način bolji od onih koji ih okružuju, uključujući prijatelje, saradnike i porodicu.

8. Nedostaje vam empatije

Nedostatak empatije jedna je od najprepoznatljivijih osobina narcisa.

“Oni doslovno nisu u stanju osjetiti tuđu nevolju i ponašati se s istinskim suosjećanjem”, objašnjava Leon F. Seltzer, doktor nauka i autor bloga Evolution on the Self.

9. Skloni ste napadima bijesa

I narcisi i pacijenti s graničnim poremećajem ličnosti pate od nekontrolisanog napada bijesa. Tako se brane od drugih i prenose svoje frustracije na njih.

10. Niste timski igrač

Da biste radili u timu, morate biti u stanju suosjećati sa svojim suigračima i željeti sve najbolje za tim, a ne isključivo za vas. Narcisima to baš i ne polazi za rukom.