Dezinfekcija ruku najbolje smanjuje prenošenje virusa kod djece

pranje ruku djeca

Dezinfikovanje ruku je bolje od pranja sapunom, pokazalo je istraživanje provedeno u gradu Almeria u Španiji. U istraživanju je učestvovalo 911 djece u dobi do tri godine koji redovno borave u vrtićima, prenosi CNN.
U svrhu istraživanja su formirane tri grupe, jedna je koristila dezinfekciono sredstvo, druga sapun i vodu, a treća grupa je mogla pratiti svoju uobičajenu rutinu pranja ruku.

U periodu od osam mjeseci, 911 djece je imalo 5.211 respiratorne infekcije zbog kojih su 5,186 dana odsustvovali iz vrtića.

Prva grupa koja je koristila dezinfekciono sredstvo je odsustvovala 3,25 posto, grupa koja je koristila sapun i vodu 3,9 posto, dok je treća grupa odsustvovala 4,2 posto dana.

Korištenje sapuna i vode za pranje ruku povećava rizik od prehlade za 21 posto te 31 posto više vjerovatnoće da ćete morati koristiti antibiotike, navode u rezultatima istraživanja.

“Mislim da je ključna stvar u ovom istraživanju fokus na manju djecu u vrtiću” rekao je doktor za Instituta za poboljšavanje zdravlja Don Goldmann “Ovo dokazuje tvrdnju da je moguće smanjiti prehlade i viruse kod djece ukoliko se koristi dezinfekciono sredstvo.”