Brojne prednosti

Digitalna stomatologija: Minimalno invazivni zahvati i emocionalni benefiti za pacijenta

stomatolog (1)

. Impresivan rezultat postiže se postupanjem po strogo detaljnim procedurama i pažljivo odabranim materijalima

U posljednjih 20 godina stomatološka praksa prolazi kroz intenzivan process digitalne transformacije iz analogne u digitanu stomatologiju. Iako je u svijetu taj proces započeo davno, u posljednjim godinama krenuo je u Bosni i Hercegovini.

Svaka stomatološka ordinacija u Sarajevu će u određenom trenutku morati ući u proces digitalizacije. Digitalizacija nudi nekoliko prednosti, kako za ordinaciju, tako i za pacijente.

Digitalne tehnologije za kvalitetniji dentalni tretman

Najčešća primjena tehnologije je da nam omogućava vizualizaciju rezultata prije započinjanja zahvata.
Sa jedne strane imamo pacijente koji postaju bolje informirani. Svoje istraživanje provode putem Instagrama i Facebooka itd. Kako bi dobili jasnu predodžbu o tome što žele kada se savjetuju sa stomatološkom ordinacijom već znaju kako bi trebao izgledati njihov novi osmijeh i koje bi materijale trebali koristiti.

S druge strane, imamo stomatološke stručnjake koji koriste ove komunikacijske kanale kako bi pacijentima pokazali mogućnosti moderne stomatologije i tehnologije.

Minimalno invazivna stomatologija

Minimalno invazivna stomatologija pokazuje poštovanje postojeće strukture zuba. Zahvaljujući radu stručnjaka, pacijent dobiva novi osmijeh i stiče novo samopouzdanje. Impresivan rezultat postiže se postupanjem po strogo detaljnim procedurama i pažljivo odabranim materijalima.
Precizno planiranje je ključ uspjeha u stomatologiji. Najbolji su stomatolozi oni koji pažljivo planiraju svoje slučajeve detaljno. Nikad ne naprave istu pogrešku dva puta.

Što karakterizira dobrog stomatologa?

Dobar stomatolog svoju pažnju ne usredotočuje samo na zube. Dobar doktor uvijek promatra odnos zuba s usnama i cijelim licem. Zube ne treba promatrati izolirano. Oni bi trebali biti u skladu s cjelokupnim crtama lica i trebali bi odgovarati ličnosti pacijenta.

Emocije i osjećaji pacijenata u stomatologiji?

Stomatologija se mora baviti emocijama. Pacijenti su ljudska bića i imaju osjećaje. Na kvalitetu života svake osobe može negativno utjicati loša estetika osmijeha i zuba, što rezultira niskim samopouzdanjem. Sticanje lijepog osmijeha kroz stomatološke zahvate je iskustvo koje mijenja život na bolje.

Stomatolozi se često usredotočuju na estetsku stomatologiju. Ipak, ne treba zaboraviti da je glavni cilj u svakom slučaju liječiti oštećene zube.

Kakve promjene možemo očekivati u stomatologiji u pet do deset godina?

Vjeruje se da ćemo svi u budućnosti postati potpuno digitalni. Dentalna CAD/CAM tehnologija postaje sve popularnija. Ona nam omogućuje nam da budemo precizniji i učinkovitiji, što znači predvidive i prilagodljive rezultate. Digitalno kreirani modeli povećavaju pouzdanost stomatološkog rada i samim tim povećavaju uspješnost ishoda.

Kompjuterski dizajniran i izrađen nadomjestak zuba (CAD/CAM) omogućava nam da pacijentima pružimo restauracije koje izgledaju vrlo prirodno. Upravo to rješenje očekuju pacijenti!
Međutim, moramo znati da će ljudsko znanje i ekspertiza uvijek biti potrebna, unatoč svoj sofisticiranoj tehnologiji.