Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoke temperature

Dijelovi Španije zahvaćeni vrućinama, temperature dostigle 40 stepeni

Skradin: Veliki broj posjetitelja uživa u ljepotama Nacionalnog parka Krka
12.08.2019., Skradin - Val visokih temperatura i vrucina zahvatio je cijelu Hrvatsku, pa tako i Nacionalni park Krka. Najtopliji dan u godini najlakse je podnijeti uz hladnu tekucinu i osvjezavanje u rijeci. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

To će vjerovatno biti među najvišim temperaturama u maju zabilježenim u 21. stoljeću – izjavio je portparol zavoda Rubén del Campo

U velikim dijelovima Španije u petak je proglašen meteoalarm, dok se intenzivna vrućina počela širiti zemljom, stvarajući nelagode građanima u najvišim majskim temperaturama u posljednje dvije decenije.

Masa vrelog, suhog zraka koja je donosila prašinu iz sjeverne Afrike povisila je temperature za skoro 15 stepeni iznad prosjeka, dok je živa u termometru porasla na 40 stepeni Celziusa u nekim dijelovima zemlje.

Državni meteorološki zavod saopćio je kako se očekuje da će “neuobičajene i ekstremne” temperature doživjeti vrhunac u subotu.

– To će vjerovatno biti među najvišim temperaturama u maju zabilježenim u 21. stoljeću – izjavio je portparol zavoda Rubén del Campo.

Do petka je već postavljeno nekoliko rekorda. U južnom španskom gradu Jaénu temperatura je porasla na 38,7 stepeni Celziusa – za 15 stepeni više od sezonskog prosjeka – u rekordu za mjesec maj. U centralnom gradu Cuenca, najniža dnevna temperatura iznosila je 19,5 stepeni Celziusa, za dva stepena više od prethodnog majskog minimuma.

– Šta stoji iza svega ovoga? Klimatske promjene, očigledno antropogenske, stvorene emisijom stakleničkih gasova povezanom s ljudskom aktivnošću – izjavio je Del Campo, prenosi AP.