Život i zdravlje

antivakserski "savjeti"

Dijete umrlo od gripe, majka slušala savjete s Facebooka

07/02/2020
FOTO: Ilustracija

Majka je djecu liječila vitaminom C, lavandom i uljem peperminta

Četverogodišnje dijete iz Colorada umrlo je ove sedmice od gripe nakon što je njegova majka slušala savjete iz jedne antivakserske Facebook grupe, u kojoj su joj savjetovali da ne liječi dijete Tamifluom, javlja NBC News.

Naime, Facebook grupe koje šire antivaksersku propagandu postale su izvor lažnih informacija za mnoge ljude koji traže savjete o liječenju, uključujući i za gripu koja se trenutno širi SAD-om. Jedna od takvih grupa je i Spriječite obavezno cijepljenje (Stop Mandatory Vaccination), koja ima više od 139.000 članova.

Majka odbila liječiti djecu Tamifluom

Majka preminulog djeteta u toj je grupi tražila savjete kako liječiti gripu. Njeno dijete je imalo temperaturu i napadaje, no još mu nije bila dijagnosticirana gripa. Majka je tada napisala i da je drugo dvoje od njenih četvero djece u tom trenutku imalo gripu te da im je doktor prepisao Tamiflu, no ona ga nije željela dati djeci.

Inače, Tamiflu je najčešće propisivan lijek za liječenje gripe koji ublažava simptome i ubrzava oporavak. No antivaksere zabrinjavaju njegove nuspojave. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti, ove godine gripa u većoj mjeri od prosjeka pogađa djecu, a do sada je zabilježeno čak 68 slučajeva smrti djece.

Majka je djecu liječila vitaminom C, lavandom i uljem peperminta

Ispod objavu majke čije je četverogodišnje dijete poslije umrlo bilo je 45 komentara. Nijedan od njih nije uključivao savjet da potraži medicinsku pomoć. Dijete je u međuvremenu završilo u bolnici te umrlo nakon četiri dana.

Majka je pisala da je dijete liječila “prirodnim putem”, odnosno uljem peperminta, vitaminom C i lavandom. Kako to nije pomoglo, pitala je u grupi što još može davati djeci. Odgovorili su joj da djecu doji i daje im borovnice i timijan. Majka je odgovorila: “Sjajno, probat ću s tim.”

Majka nije ni vakcinisala djecu protiv gripe

Objava je u međuvremenu izbrisana iz grupe Spriječite obavezno vakcinisanje, no iz starijih objava vidljivo je da spomenuta majka nije vakcinisala djecu protiv gripe.

Iz Odjela za javno zdravstvo i okoliš u Coloradu potvrdili su da je dijete umrlo od gripe, no nisu imali informacije o tome je li vakcinisano protiv te bolesti.

Iz Facebooka su o slučaju rekli da je riječ o tragediji i da su njihove misli s porodicom.

Facebook nije u potpunosti ukinuo antivakserske grupe

“Ne želimo lažne informacije o cjepivu na Facebooku i zato mnogo radimo na tome da ih spriječimo na platformi, uključujući i u privatnim grupama”, poručili su iz Facebooka.

Facebook, Pinterest i YouTube su prošle godine u martu objavili da će ograničiti doseg antivakserskih objava i da neće dopustiti pojedincima i grupama da šire antivakserske informacije, postavljaju oglase i skupljaju sredstva.

No Facebook nije u potpunosti ukinuo takve grupe.

A upravo su one leglo dezinformacija o cijepljenju, kako je rekla Kolina Koltai, istraživačica sa Sveučilišta u Austinu koja se bavi proučavanjem antivakserskog pokreta na društvenim mrežama.

“Ove grupe postale su raj ili izvor informacija za roditelje koji se žele povezati s drugima i pitati za pomoć”, rekla je Koltai. Njihova glavna svrha je razmjena informacija, vrlo često lažnih, a to može imati ozbiljne negativne posljedice.

“Upravo na to upozoravamo”, rekla je Koltai.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.