Organizirana obuka

Djeca iz prihvatnog centra Ušivak edukuju se za zanimanja kuhar i frizer

Paul Richard Gallagher – usivak (1)

Obuka, u trajanju od 80 časova, je počela danas u JU Srednjoškolski centar Hadžići i realizirat će se u naredne četiri sedmice

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je u partnerstvu s organizacijama UNICEF i World Vision Bosne i Hercegovine organiziralo obuku za 52 djece u pokretu, smještene u prihvatnom centru Ušivak, za zanimanja kuhar i frizer.

Obuka, u trajanju od 80 časova, je počela danas u JU Srednjoškolski centar Hadžići i realizirat će se u naredne četiri sedmice.

Ministarstvo je za tu svrhu osiguralo sredstva u iznosu od 17.471 KM, dok je Škola osigurala udžbenike i radna odijela za obuku.

UNICEF i World Vision BiH su osigurali da djeca u pokretu dobiju ruksake i didaktički material. Također, bit će im osiguran prijevoz do škole i prihvatnog centra, prisustvo kulturoloških medijatora/prevodioca koji će im, osim pružanja pomoći prevođenja programskih sadržaja u toku obuke, pomagati i u prevođenju pratećeg didaktičkog materijala.

Predstavnici Ministarstva, kao i organizacija UNICEF i World Vision BiH prisustvovali su obilježavanju početka obuke Srednjoškolskom centru Hadžići.

U skladu s aktuelnim zbivanjima i potrebama djece u pokretu za sticanje odgovarajućih obrazovnih kompetencija, ovom aktivnošću Ministarstvo nastavlja sa ostvarenjem jasno postavljenog cilja u pružanju kontinuirane pomoći djeci, a koja su iz bilo kojeg razloga bila prisiljena napustiti svoje domove i prekinuti školovanje, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.