Velika Britanija

Djeca roditelja pušača imaju četiri puta veću vjerovatnoću da će preuzeti naviku

pusenje
FOTO: Screenshot

Ljekar opšte prakse, dr. Nighat Arif i dječji psiholog dr. Bettina Hohnen, pozivaju roditelje da donesu novogodišnju odluku da zauvijek prestanu pušiti, i time donesu dugotrajnu korist svojoj djeci

Prema podacima najnovije kampanje vlade Velike Britanije, tinejdžeri čiji roditelji puše imaju četiri puta veću vjerovatnoću da će i oni preuzeti tu naviku i biti pušači tokom svog života.

Ljekari su pozvali roditelje i staratelje djece da ostave pušenje kako bi dali veću šansu svojim potomcima da izbjegnu nikotinsku ovisnost, prenosi BBC.

Kampanja protiv pušenja pod sloganom ‘Za bolje zdravlje’, navodi da su 4,9% tinejdžera čiji roditelji i sami počeli pušiti, dok se samo 1,2% tinejdžera odlučilo konzumirati cigarete čiji roditelji ne puše.

U novom filmu koji je objavila britanska Državna služba za zdravstvo (NHS), zdravstveni stručnjaci raspravljaju o korelaciji između pušenja odraslih i djece koja se odluče da počnu pušiti.

Kampanja ‘Za bolje zdravlje’ protiv pušenja naglašava istraživanje koje pokazuje uticaj koji odrasli pušači imaju na mlade ljude u njihovim životima.

U filmu, ljekar opšte prakse, dr. Nighat Arif i dječji psiholog dr. Bettina Hohnen, pozivaju roditelje da donesu novogodišnju odluku da zauvijek prestanu pušiti, i time donesu dugotrajnu korist svojoj djeci.

U tom pozivu im se pridružuju i dva stručnjaka iz oblasti odvikavanja od pušenja – prof. Nick Hopkinson i dr. Anthony Laverty, obojica sa univerziteta Imperial College London.

Ministrica zdravlja Maggie Throup rekla je da se nada da će ovo istraživanje roditeljima dati dodatnu motivaciju da prestanu pušiti.

Dodala je da nova kampanja naglašava ,,međugeneracijsku sponu između roditelja koji su pušači i njihove djece koja imaju veliku šansu da i oni to budu” i da bi to mogla biti ,,dodatna motivacija koja je mnogima potrebna da ove godine zauvijek ostave cigarete”.

Ministrica zdravlja je navela da postoji pomoć i podrška za roditelje, staratelje i sve koji žele da prestanu pušiti, ,,uključujući aplikaciju NHS-a za pomoć u odvikavanju od pušenja, podršku na Facebooku, svakodnevne e-poruke i tekstove, i online lični plan za odvikavanje”.