Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kina

Dječak (11) jede pet puta dnevno, a razlog bi vam mogao slomiti srce

kina222

Mnogi su priznali kako su se rasplakali, a za dječaka imaju samo riječi hvale

11-godišnjeg dječaka iz Kine prozvali su herojem na društvenim mrežama nakon što je na sebe preuzeo misiju spašavanja očevog života tako da jede što više može.

Lu Zikuanovom ocu dijagnosticirana je leukemija prije sedam godina i od tada se liječi. No prošlog avgusta njegovo se zdravlje drastično pogoršalo i doktori su ga informirali kako mu je jedina opcija transplantacija koštane srži.

Nakon testiranja članova porodice za potencijalne donore, otkrili su kako je jedina opcija Zikuan, koji je u to doba imao 10 godina. Unatoč mladoj dobi, učenik osnovne škole bio je željan otići pod nož kako bi spasio ocu život.

No postojao je veliki problem – imao je samo 30 kilograma i doktori su njegovoj porodici rekli kako ga neće operisati ne dobije li barem još 15 kilograma. U martu ove godine dječak je počeo jesti što je više masne hrane moguće.

“Liječnici su rekli da moram imati barem 45 kg kako bi mogao donirati svoju koštanu srž. Idealna težina je 50 kg”, rekao je mladi Lu Zikuan kineskim novinarima. “Čak i ako boli, još ću jesti. Naša porodica ne bi mogla podnijeti gubitak mog oca.”

11-godišnjak otad jede pet puta dnevno, a obroci mu se uglavnom sastoji od masnog mesa i riže. Dnevni trošak hrane opteretio je porodicu koja se već mučila s pokrivanjem troškova liječenja.

Dječakova majka koja zarađuje samo 2000 yuana (oko 500 KM) mjesečno u trgovini s namirnicama, kaže kako se oslanja na meso koje na popustu kupuju u njenoj prodavnici. Dječakova škola organizirala je događaj za prikupljanje sredstava kako bi pomogla porodici u ovom teškom trenutku.

Zikuan je najstariji od troje djece i došao je do gotovo 45 kilograma, no planira i dalje jesti, s obzirom na to da su mu doktori rekli kako je bolje da je deblji.

Neka djeca u školi počeli su ga zvati pangzi (debeljko) kad je počeo dobivati na težini, no prestali su kad su saznali za njegovu motivaciju, prenosi Oddity Central. No dječaku zaista ne smetaju nadimci, jedino što mu je bitno je spasiti očev život.

“Spasiti tatu prvo, izgubiti težinu kasnije”, rekao je.

Priča dječaka postala je viralna u Aziji, a sad se širi i zapadnim medijima. Mnogi su priznali kako su se rasplakali, a za dječaka imaju samo riječi hvale. Nazivaju ga herojem te nude porodici finansijsku pomoć.

“U tako mladoj dobi nosiš toliko veliku odgovornost. Sjajan si”, “nisi debeljko, ti si heroj”, poručili su dječaku.