Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Dječak rođen bez mozga izgovorio svoju prvu riječ (FOTO)

31/10/2015

Za svaku majku najljepši je osjećaj kada čuje prvu riječ svoje bebe. Ali za Emmu Murray iz Škotske taj je trenutak bio neizvjestan te nije vjerovala da će ga ikada čuti.

Kada je njezin dvogodišnji sinčić Aaron rekao “mama”, bilo je to ravno čudu. Naime, dječačić je rođen bez velikog dijela mozga te ima samo njegov vrlo mali dio koji upravlja funkcijama za disanje i kretanje, piše Daily Mail.

2DDF471200000578-3293259-This_X_ray_which_was_taken_when_Aaron_was_born_shows_that_his_br-a-1_1446034401537

Samo nekoliko minuta nakon rođenja Aarona 2013. liječnici su 24-godišnjoj Emmi priopćili da dijete ima rijedak sindrom holoprosencefalija, deformaciju mozga i lica ”nespojivu sa životom”.

Aaron je imao samo mali dio mozga.

Uvjerena da neće preživjeti, Emma je u bolnicu pozvala porodicu i najbliže prijatelje kako bi se oprostili s dječakom. Ali Aaron je potukao sva predviđanja liječnika te je nedavno proslavio 2. rođendan. Rado se igra i guguće u društvu starijeg brata, 3-godišnjeg Jacka. Aaron je svojim opstankom šokirao liječnike i porodice, a prije nekoliko sedmica izgovorio je i prvu riječ – “mama”.

– Liječnici su mi nakon poroda rekli da neće dugo živjeti, ali nisu precizirali koliko. Kazali su da bi, da je bilo koji drugi organ u pitanju, mogli presaditi novi, no mozak ne. Aaron je od početka pokazao da je pravi borac – kaže presretna mama Emma.

– Pogledao me i rekao “mama”. Nisam mogla vjerovati – kazala je i dodala kako nije znala da je trudna sve dok ju nisu uhvatili trudovi.

Nije dobila puno na težini niti je dijete bilo veliko. Liječnici su odmah primijetili da beba ima glavu veću od prosjeka.

2DDF284900000578-3293259-Emma_says_that_Aaron_is_adored_by_his_big_brother_Jack_who_sings-a-4_1446034401565

– Bila sam slomljena kada su mi rekli. Bio je priključen na sve moguće aparate i zamotanu glavu koju nisam ni vidjela. Bila sam u šoku. Sve se dogodilo tako brzo, nisam ni znala da sam trudna, a sreća se u sekundi pretvorila u strahotu – kazala je Emma koja je u bolnici uspjela organizirati krštenje za dječaka.

Osim “mama”, dječak je nekoliko puta rekao i “hallo”.

– Kazali su nam da će Aaron zauvijek mentalno biti na razini novorođenčeta, no već sad pokazuje napredak. Okružen je ljubavlju sa svih strana, a naročito ga obožava stariji brat koji mu prije spavanja pjeva pjesmice – kazala je Emma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.