Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječak težak 192 kilograma završio u bolnici

Desetogodišnji Arya je najteži dječak na svijetu

Arya Permana, desetogodišnji dječak iz Indonezije, hospitaliziran je zbog gojaznosti, a u momentu hospitalizacije težio je 192 kilograma, javlja Anadolu Agency (AA).

Majka hospitaliziranog dječaka Rokayaha Permana je za AA kazala kako je Arya u dobi od četiri godine počeo da se naglo goji i da je u posljednjih nekoliko mjeseci imao velikih poteškoća sa disanjem.

“Do četvrte godine je bio kao i svaki dječak, ali od tada je počeo da se deblja i dnevno da jede najmanje pet puta. Skoro svo vrijeme je provodio jedući ili spavajući“, kazala je Permana.

Ističući kako su svi u porodici zabrinuti za njegovo zdravlje, posebno u posljednjih nekoliko mjeseci od kada teško diše, Permana je kazala da su samoinicijativno pokušavali da mu pomognu različitim dijetama, ali da su shvatili da je u ovoj situaciji pomoć ljekara neizbježna.

I dječak Arya je novinaru AA kazao kako mu mnogo nedostaje škola jer zbog nepokretnosti već godinu nije išao na nastavu, već u kući pokušava da uči.

Vijest o dječakovom problemu brzo se proširila u lokalnim indonezijskim medijima, a ljekari privatne bolnice u gradu Bandung su pokrenuli inicijativu i zbrinuli mališana u bolnicu.

Devetočlana ekipa medicinara je u specijalnom vozilu hitne medicinske pomoći prebacila dječaka Aryana iz njegove kuće u rodnom gradu Bekasi u bolnicu u Bandungu.