Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Djevojčica s natečenom glavom dobit će priliku za normalan život

beba-hidrocefalus1

Dhabuhi Parmar, 14-mjesečna djevojčica iz Indije čija je glava otekla i izgleda tri puta veće od normalne, mogla bi napokon dobiti pomoć koja joj je očajnički potrebna.

Naime, GoFundMe stranica koju je kreirala novinska agencija Caters prikupila je više od 16.000 dolara.

Dhabuhi ima hidrocefalus (vodenu glavu), što znači da joj se u šupljinama duboko u mozgu nakuplja likvor. Višak tekućine proširuje komore i stvara pritisak u mozgu pa to stanje može oštetiti moždano tkivo i uzrokovati velika oštećenja moždanih funkcija.

Srceparajuće snimke za krevet prikovane Dhabuhi brzo su se proširile internetom. Djevojčica se zbog težine glave nije u mogućnosti uspraviti i hitno joj je potrebna operacija pri kojoj bi se uz pomoć fleksibilne cijevi tekućina iz mozga usmjerila u pravom smjeru, piše na stranici GoFundMe.

Dhabuhi živi u malom selu Gujarat u Indiji, a porodica joj je siromašna i ne može joj priuštiti potrebnu medicinsku njegu.

– Ne znam zašto nas Bog kažnjava – pita se njena majka Shakuntala Parmar.

No nada ipak postoji.

– Ovo stanje nije rijetko među djecom i ako se na vrijeme operiše, može im se spasiti život – kazao je dr. Vineet Bhushan, dječji neurolog iz New Delhija za GoFundMe, a procjenjuje da će operacija koštati oko 15.000 dolara, prenosi Jutarnji.