Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uspjeh ljekara

Djevojčici prišili i spasili palac kojeg je sebi odsjekla sjekirom (FOTO)

prst

Kada je roditeljima u KBC-u Rijeka rečeno da prst ne mogu spasiti, sjeli su u automobil i odjurili u KBC Zagreb. Operacija je trajala 6 sati. Doktori su bili podijeljeni u dva tima

Plastični hirurzi iz KBC-a Zagreb spasili su 13-godišnjoj djevojčici palac kojeg je odsjekla sjekirom. Iako je čeka dugotrajna rehabilitacija, liječnici vjeruju da će se funkcija prsta gotovo u potpunosti vratiti. Bio je dovoljan trenutak nepažnje i neznanja i 13-godišnja djevojčica iz Rijeke odsjekla je sebi palac.

– Uzela je sjekiru i pokušala sama nešto odrezati što nikada prije u životu nije radila. Uzela ju je netipično lijevom rukom i odrezala je sebi palac desne ruke, a inače je dešnjakinja – rekao je Mladen Duduković, spec. plastične kirurgije Klinike za hirurgiju Zagreb za HRT.

Kada je roditeljima u KBC-u Rijeka rečeno da prst ne mogu spasiti, sjeli su u automobil i odjurili u KBC Zagreb. Operacija je trajala 6 sati. Doktori su bili podijeljeni u dva tima.

– Jedan tim pripremao je taj amputirani dio, da se pripreme krvne žile, živci i sve ostalo što je potrebno za funkcioniranje prsta, a drugi tim je pripremao pripoj, odnosno mjesto na tijelu na koje se spaja – pojasnio je Nino Fuchs, spec. plastične hirurgije Klinike za hirurgiju Zagreb. Riječ je o najtežoj operaciji u plastičnoj hirurgiji. Govorimo o strukturama koje su, sve osim kosti i tetive, manje od 2 milimetra, kod djeteta ove dobi su manje i od milimetra – dodao je Duduković.

Srećom, operacija je uspjela. Palac je spašen. Slijedi dugotrajna rehabilitacija. Za razliku od riječkih, ovi doktori nisu ni sekunde dvoumili da spase djevojčici prst. Tim Klinike za hirurgiju preuzima i one slučajeve od kojih drugi dižu ruke. Zahvalni su i pacijenti na drugoj prilici…