anela arifi

Djevojka iz BiH dobitnica najveće postdiplomske stipendije na svijetu

anela arifi 1

Kako sam kroz King Scholars program često imala prilike učiti o potencijalu za razvoj moje zemlje kroz znanstvenu oblast kojom se bavim, tako vjerujem da ću uskoro imati priliku da vještinama koje sam stekla vrhunskim inostranim obrazovanjem doprinesem i razvoju zemlje iz koje potječem

Anela Arifi je dvadesettrogodišnjakinja iz Tuzle i diplomirana inženjerka dviju oblasti jednog od najprestižnijih sveučilišta.

Kao mlada, svjetski priznata naučnica, bila je jedan od govornika u sjedištu UN-a u New Yorku. Dobitnica je trenutno najveće postdiplomske stipendije na svijetu, a za portal Ženski.ba je podijelila recept svog uspjeha.

– Bila sam jako sretna što sam imala priliku završiti dvije srednje škole u svojoj Bosni i Hercegovini. Kao flautist Srednje muzičke škole, te kao učenik s fokusom na prirodne nauke u Međunarodnoj srednjoj školi u Tuzli učestvovala sam na mnogobrojnim takmičenjima državnog i međunarodnog nivoa koje su mi pružile priliku da ostvarim komunikaciju s mnogobrojnim sveučilištima i istraživačkim grupama u našoj zemlji i u inostranstvu.

U trećem razredu srednje škole kolegica iz Međunarodne škole i ja smo dobile priliku da kao prve iz BiH predstavljamo Bosnu i Hercegovinu na najvećoj naučnoj olimpijadi, Google Science Fair. Na ovoj olimpijadi sam ponijela i titulu jednog od 20 najprosperitetnijih mladih naučnika na svijetu na temelju svog projekta o obnovljivoj energiji, te sam savjetovana od mnogobrojnih vrhunskih naučnika da studiram u SAD-u gdje se nalaze najbolje akademske i finansijske prilike za energetska istraživanja.

Poslije ove olimpijade nastupio je period dugog razmišljanja o tome gdje želim nastaviti oblikovati svoje ideje. U Bosni i Hercegovini a i u inostranstvu mi je ponuđeno nekoliko stipendija na odličnim sveučilištima. Međutim, nakon što sam primljena na nekoliko američkih sveučilišta gdje su mi ponuđene jedinstvene prilike za istraživanja kojima želim posvetiti svoju karijeru i trud bez da moram brinuti o finansiranju laboratorijskih instrumenata, mentorske podrške itd., odlučila sam da moja akademska budućnost treba biti u SAD-u.

Najviše sam bila fascinirana Dartmouth Collegeom koji je kao sveučilište Ivy lige jedno od najboljih na svijetu, a i poznat je po istraživačkim uspjesima svojih akademaca i studenata. Na Dartmouth Collegeu ponuđena mi je i King Scholars stipendija, najveća stipendija za prvi ciklus studija na svijetu, zbog mog zalaganja da unaprijedim nauku u svojoj zemlji. Kako sam kroz King Scholars program često imala prilike učiti o potencijalu za razvoj moje zemlje kroz znanstvenu oblast kojom se bavim, tako vjerujem da ću uskoro imati priliku da vještinama koje sam stekla vrhunskim inostranim obrazovanjem doprinesem i razvoju zemlje iz koje potječem – kazala je između ostalog.